6.06.2012 г.

Започва „Евро 2012” – последното с 16 отбора


На 8 юни започва „Евро 2012”, мачовете са в Полша и Украйна. За четвърт финал се класират само тези отбори, които завършат на първо и второ място в своите групи.

Група "A" - Полша, Русия, Гърция, Чехия
Група "B" - Холандия, Дания, Германия, Португалия
Група "C" - Испания, Италия, Ейре, Хърватия
Група "D" - Украйна, Швеция, Франция, Англия

Европейското първенство по футбол е състезание, което се провежда на всеки 4 години, при което се съревновават националните отбори по футбол на страните от УЕФА. Първите два турнира от 1960 г. и 1964 г. са били известни като Национална европейска купа на УЕФА, но след това става просто Европейско първенство по футбол. Ето и някои интересни факти от историята на Европейското по футбол:
53 национални отбора участват в квалификациите за първенството, от които остават само 16. От 1980 г. насам домакините на турнира се квалифицират автоматично.
Тазгодишното първенство ще е последното, при което квалифицираните отбори ще са От 2016
г. броят им ще нарасне на 24.
За всичките 13 европейски първенства общо 27 отбора са участвали поне веднъж, като от тях само 12 са достигали до финал, а 9 са печелили.
Макар Испания да е настоящият шампион и да има две титли, Германия е страната с най-много шампионски титли от Европейското първенство – цели 3.
Никоя страна не е ставала европейски шампион два пъти поред.
12 страни са били домакини на Европейското първенство по футбол поне веднъж, като Франция, Италия и Белгия са били два пъти. Франция също така ще постави рекорд през 2016г., когато ще е домакин за трети път.
Футболистът Райнер Бонхоф, който е играл за Западна Германия от 1972г. до 1981г. в общо 53 мача и е отбелязал 9 гола, е единственият играч, който има три евро медала и единственият с два златни медала.
Германците Томас Хаблер, Томас Хелмер, Юрген Клинсман и Матиас Замер са единствените играчи, които са печелили два различни медала – през 1992 (сребърен) и през 1996 (златен).
През 1984
г. Мишел Платини е капитан на националния отбор на Франция и става голмайстор на всички времена за Европейското първенство, като отбелязва 9 гола. Още по-интересното е, че е отбелязал всичките си голове в една година, което също е рекорд.
7 играча са успели да отбележат хеттрик в 8 различни мача. Тук Мишел Платини отново е рекордьор, отбелязвайки два хеттрика и то за един турнир.
Държавите с най-малко квалификации на Европейското по футбол са Австрия, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша и Словения, които са участвали само по веднъж. България преминава квалификациите 2 пъти – през 1996
г. и 2004 г.
Германия е страната, която е участвала най-много пъти в първенството и има цели 38 мача, докато след тях е Холандия с 32 мача и Испания с 30 мача.
Холандия има най-добър коефициент - 53.1% победи. След тях са Португалия с 52.2% и Германия и Франция с по 50%.
Германия и Холандия са отбелязали най-много голове – 55. Франция е на второ място с 46 гола, а трета е Испания с 36 гола.
Холандия има най-добър резултат за среден брой голове на мач – 1.7. Франция има 1.65, а Португалия – 1.5.
Словения, Австрия, Полша и Латвия никога не са печелили мач на Европейското първенство по футбол.
Едвин ван дер Сар и Лилиан Тюрам са двамата играчи с най-много мачове в първенството – всеки от тях е участвал в 16 мача.
Испания (1964г.), Италия (1968г.) и Франция (1984г.) са единствените страни, които печелят турнира, когато са били домакини.
СССР и Италия
(през 1968-а) достигат до полуфинал и след като мачът завършва с равенство, Италия е избрана за победител след хвърляне на монета. Това е първият и единствен път, когато се взема такова решение. На финала пък Италия играе с Югославия и отново постига равенство. Решено е мачът да се играе наново и втория път Италия печели с 2:0.
През 1992 г. Дания изостава в квалификациите зад Югославия и не успява да се класира за Европейското. Поради войната на Балканите обаче, от УЕФА решават да изключат Югославия от финалите. Дания заема тяхното мястото й последния момент и играе първия си финал, който печели срещу Германия. По този начин само с един мач датчаните става европейски шампиони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар