27.07.2012 г.

Авторът на "Трейнспотинг" Дани Бойл открива днес Олимпиадата


С 27 млн. лири и 10 000 доброволци носителят на "Оскар" Дани Бойл прави суперпродукцията на живота си за 1 млрд. зрители
Британският театрален и филмов режисьор, отличен с награда "Оскар" за филма  "Беднякът милионер", пое голямото предизвикателство да режисира церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон.
Ще го гледат и оценяват над 1 милиард телевизионни зрители.
"Никога не съм правил нещо в подобни мащаби", казва за Агенция Франс прес  55-годишният Бойл. Финалната сцена в "Беднякът милионер", включваща стотици танцьорки и танцьори в характерния за боливудските филми стил, може би се доближава най-много до церемонията по откриването на Игрите на Олимпийския стадион с капацитет 80 000 места.
Днес, в шоуто ще участват не по-малко от 10 000 души - повечето доброволци.
Първата сцена - английски пейзаж със селяни и истински животни - коне, крави, овце, както и участници в пикник, впечатли коментаторите. Някои я сравниха с епизод от детския сериал "Телетъбис".
Бойл включва сред героите на своето представление също медицински сестри от британските
здравни служби и стачкуващи миньори.
Реализмът се откроява ярко в неговите филми. Той проличава в сцени от "Беднякът милионер", заснети по улиците в Мумбай, и в сцената от "127 часа", в която алпинист сам ампутира дясната си ръка, за да оцелее.
Нищо не е подсказвало, че Дани Бойл, роден в градчето Радклиф в района на Манчестър, ще бъде режисьор. Майка му искала той да стане свещеник. Дани обаче се записал в университет в Уелс и се присъединил към лондонска театрална трупа.
Заснел няколко сериала за телевизия Би Би Си, а през 1996 г. - превърналия се в култов филм "Трейнспотинг", който се занимава с млади депресирани наркомани в Шотландия.
Голямото признание дойде с "Беднякът милионер", който излезe по екраните през 2008 г. и получи 8 награди "Оскар". (виж пълна филмография в imdb.com)
Сега, за церемонията в Лондон Бойл разполага с бюджет, сравним с парите, с които може да направи филм - 27 милиона британски лири (42 млн. долара).
Както и във филмите му, музиката ще играе ключова роля, ако се съди по списъка с 86 песни, който бе публикуван от медиите, но все още не е официално потвърден. В него са включени композиции на Адел и на "Бийтълс", както и противоречивата God Save the Queen на "Секс пистълс". До последния момент не бе ясно дали песента ще бъде изпълнена пред кралицата на 27 юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар