5.07.2012 г.

Отново започват проучванията на Неолитните жилища


Нови проучвания са предприети във връзка с подготовката на научна публикация за откритите от археолога Минчо Димитров преди повече от 40 години в селищната могила Стара Загора-Окръжна болница раннонеолитни жилища.
Ръководител на екипа е Петър Калчев от Регионален исторически музей Стара Загора, а научен консултант на проекта е проф. д.и.н. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН - София.
Публикацията ще легитимира уникалните за Европа неолитни жилища в научния свят в международен план и се осъществява по идея на директора на РИМ Стара Загора доц. д-р Светла Димитрова. Финансирането на проекта е с общински средства, съгласно решение на Общински съвет Стара Загора от 31 май 2012 г., с което е приета Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора 2012 г.
Музей "Неолитни жилища" в Стара Загора представя културата на първите земеделско-животновъдни общности в Европа. Това е уникален археологически обект, в който "in situ" са съхранени най-добре запазените в Европа останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха (VI-то хил. пр. Хр). Интериорът включва пещи, каменни ръчни мелнички, зърнохранилища и керамични съдове и други предмети

Няма коментари:

Публикуване на коментар