6.07.2012 г.

При пътен инцидент автомобилът самостоятелно ще изпраща сигнал на телефон 112


Предложението бе одобрено от евродепутатите по време на пленарната седмица в Страсбург.

На 3 юли в Страсбург евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за задължително въвеждане на системата eCall до 2015 на територията на целия ЕС.
Предвижда се до 2015 г. всички нови автомобили да бъдат снабдени с устройства със системата eCall, които да сигнализират спасителните служби за пътни инциденти автоматично, използвайки обществената система за спешни повиквания 112.  В случай на тежко пътно-транспортно произшествие от автомобила, който е оборудван с eCall система, ще се задейства автоматично повикване към телефон 112.  Системата ще предоставя информация за местоположението и посоката на движение на катастрофиралия автомобил, дори и пътниците да не са в състояние да установят гласов контакт с оператора. Така спасителните служби ще могат да пристигат по-бързо и по този начин ще бъдат спасени човешки животи и ще намалее сериозността на нараняванията. Едно от големите предимства на тази система е, че се преодолява езиковата бариера и системата ще може да действа ефективно във всяка една страна-членка. В резолюцията на ЕП се предвижда и защита на личните данни. Изрично се отбелязва, че технологията не трябва да се използва по никакъв начин за наблюдаване и проследяване на движенията на дадено лице или за определяне на местонахождението му, освен ако то не е участвало в пътнотранспортно произшествие. Също така, тази обществена услуга следва да бъде задължителна и безплатна за всички шофьори в Европа, независимо от марката на превозните средства.
Необходимата технология вече съществува и за нея има приети общи ЕС стандарти. Резолюцията предвижда публичната система за спешни повиквания да бъде вградена във всяко превозно средство, произведено след 2015. Държавите-членки и операторите на мобилни мрежи следва да приложат мерките за въвеждане на eCall най-късно до края на 2014г. С тази резолюция евродепутатите призовават Европейската комисия да внесе законопроект, с който да направи системата eCall задължителна за всички страни-членки от 2015 година.
“Тази технология е жизненоважна за гражданите на ЕС. Тя би спомогнала за значително намаляване на жертвите и тежките наранявания в следствие на пътни инциденти. Затова бих призовала ЕК да вземе предвид предложението на парламента и да внесе възможно най-скоро законопроект за задължително въвеждане на системата еCall. Надявам се, че ще бъде проявена нужната отговорност и от страните-членки, и от мобилните оператори, и от производителите на автомобили и системата ще проработи ефективно в целия ЕС през 2015г. Това би било от изключителна полза за нашето собствено спокойствие и сигурност”, сподели българският евродепутат Илиана Иванова, която е ангажирана с въпроса за пътната безопасност от миналата година. Тогава тя, съвместно с българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и отдел “Пътна полиция”, организира национална кампания за пътна безопасност “Всички ние на пътя – звездата си ти”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар