11.07.2012 г.

НОИ готви услуга сами да изчисляваме пенсията си


Националният осигурителен институт разработва услуга, чрез която ще можем да изчислим пенсията си. Услугата трябва да бъде достъпна до края на годината, каза шефът на НОИ Бисер Петков. Тя ще може да бъде използвана от всички граждани, притежаващи персонален идентификационен код, издаден от института.
До края на годината НОИ ще предостави услуга, с която ще може да преценим дали да се пенсионираме или да продължим да работим, обясни Бисер Петков. Електронна система ще изчислява на базата на осигурителните ни доходи каква пенсия ще получаваме, след като излезем от активна трудова възраст.
Петков отказа да прогнозира дали изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване ще позволи коледни добавки за пенсионерите. Той каза само, че изпълнението върви по план към май. Същевременно "Подкрепа" и Националната агенция по приходите представиха кампания за издаване на персонален идентификационен код, с който работниците ще могат да проверяват дали работодателите им са декларирали трудовия им договор, както и осигурителния си статус. В момента има мобилни приемни в Бургас, Варна, Пловдив, Благоевград и Русе, които издават такива кодове на желаещите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар