10.07.2012 г.

Филми от феста „Градска среда” показват в „Комсомол”


Този месец в кино „Различният Комсомол”, освен редовните вечерни петъчни прожекции и детското кино в четвъртък, ще бъдат представени и международния филмов фестивал „Градска среда”, както и един от най-нашумелите български филми в последно време „Операция шменти капели”. ...
Фестивалът „Градска среда”, чиято идея е да представи ранообразието на „ърбън културата“ от цял свят, започна през месец юни в салоните на „Евро синема” в София, като през юли ще бъде излъчван паралелно и в Стара Загора, благодарение на Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед (www.razlichniatpogled.org ) и Сдружение за кино „Позор” (www.pozorcompany.com). Всеки от филмите е от различна националност и представя история, обвързана с голям интересен град като например Сао Паоло, Париж, София, Берлин и др. Закриването на фестивала на 13.07., петък, ще е с прожекция НА ОТКРИТО в парк Аязмо.
Вчера бе показан филмът „Добре дошли в Сао Паоло”, Бразилия
10.07., вторник 20:00 часа – Кафе „Керала”, Индия
11.07., сряда 20:00 часа – „Различният Берлин“, Германия (не се препоръчва за лица под 18 г.!)
12.07., четвъртък 10:30 – Чудатости за малчугани и детско кино
20:00 часа – „Булеварден роман“, България
13. 07., петък 21:00 часа – „Микрофонът“, Египет – ПРОЖЕКЦИЯ НА ОТКРИТО В ПАРК АЯЗМО

Кафе „Керала”
Режисьори: Ранджит, Лал Хосе, Шаджи Кайлас, Анджали Менон, М. Падмакумар, Шанкар Рамакришнан, Анвар Рашид, Ревати, Шиамапрасад, Удай Анантан, Б. Уникришнан
В ролите: Навия Наир, Суреш Гопи, Мира Нандан, Салим Кумар, Бинду Паникер
Кафе „Керала” е като всяко кафе, в което познатите идват, за да споделят своите истории с приятелите си, а случайните минувачи се спират за чаша кафе и любопитно подслушват историите на местните. Една непрестанна върволица от хора, които разказват ли разказват… И чрез тези приказки десет от най-известните режисьори в региона представят културата и езика на местните. Всички истории във филма са разказани на малаялам, традиционният език в Керала.
Различният Берлин
Fucking Different Berlin
Германия, 2005, 88 мин.
Режисьори: Мартина Минет Драйер, Йорг Андреас, Кристиан Петерсен, Натали Персилие, Холиендголи, Михаел Бринтруп, Волтрод Вейланд, Юрген Брюнинг, Изабела Гресер, Ева Брьокерхоф, Хуана Дубиел, Удине Фрьоминг, Адес Забел, Михаел Сток, Маркус Лудвиг, Петер Оел
В ролите: Бридж Маркланд, Марсел Стегер, Биргит Улман, Полин Марто, Джулия Хотел
Интересен експеримент на продуцента Кристиан Петерсен, който кани група от 15 режисьора с различна сексуална ориентация, и им възлага задачата да заснемат истории за гей обществото в Берлин, като главните герои във филмите на режисьорите-лесбийки трябва да са хомосексуални мъже и обратното, при гей режисьорите водеща роля трябва да имат лесбийки.
ФИЛМЪТ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ЛИЦА ПОД 18 ГОДИНИ!

Булеварден роман
България, 2011, 68 мин.
Режисьори – Благослав Николов и Галина Георгиева
Сценарий – Благослав Николов и Галина Георгиева
Оператори – Румен Василев и Благослав Николов
Музика – Гологан, Блуба лу
С участието на – Евгения Христова, Илиян Ружин
Продуцент – Тодора Радева
Вижте един различен филм за София. Евгения Христова обича да слуша радио, да плува и най-вече да снима. Илиян Ружин води радиопредаване, пътува често и също снима. И двамата имат какво да разкажат за града, за неговото минало, за това как живеят днес и какъв го искат в бъдеще.

Микрофонът
Египет, 2010, 120 мин.
Режисьор: Ахмад Абдала
В ролите: Халед Абул Нага, Мена Шалаби, Юсра Ал Лузи, Хани Адел, Ахмад Магди
Един различен поглед върху ъндърграунд културата на Египет!
Халед се завръща в родната Александрия, след дълги години прекарани зад граница. Градът много се е променил за времето, през което го е нямало. Халед се прибира, за да се помири с баща си, както и за да възобнови отношенията с бившата си любима. Но приятелката му също като него не иска да живее в Александрия, а връзката с баща му, явно завинаги е прекъсната. Докато се мотае из улиците на града, Халед попада на група младежи, които пеят хип-хоп по тротоарите, драскат графити по стените, веселят се по покривите на сградите и придават един различен облик на обществото. Време е и Халед да види Александрия през колоритния поглед на музиката и изкуството.

Програмата на „Комсомол” през следващата седмица включва още заглавия, сред които е и „Операция шменти капели” на Владо Въргала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар