25.07.2012 г.

В Турция вече не признават дипломите от българските ВУЗ-ове

Турция спира да признава дипломите, издадени от български висши училища, заради фалшификации, съобщи агенция "Фокус". Скандалът гръмва точно в разгара на кандидатстудентската кампания. Безпрецедентното решение е взето от Съвета за висше образование на Турция на 5 юли. До приключване на консултациите с българските власти се замразяват процедурите по приравняване на дипломи от български вузове и на прехвърляне на студенти в турски и севернокипърски университети. Кандидат-студентите, които желаят да се обучават в България през учебната 2012-2013 година, да не правят постъпки за получаване на информация и документи за легитимността на българските вузове, в които желаят да се обучават, гласи още решението на Съвета.
Академичното вето е наложено заради сигнали, че турски студенти фалшифицират дипломни оценки, печати и апостили. Това е установено след проведени срещи със студенти, които се обучават в България, и представители на преводачески и консултантски фирми. Информацията е получена от Министерството на външните работи на Република Турция, се казва в официално съобщение на турското посолство, изпратено до вестник "Сега". Според официалната информация турски студенти прехвърлят следването си в турски висши училища с фалшиви академични справки, получават положителни оценки по нерегламентиран начин и възможност за дипломиране, без да ходят на лекции и упражнения. Според съобщението става въпрос за организирана мрежа за фалшифициране на документи, а "мащабът на тези нерегламентирани дейности надхвърля предполагаемите граници".
Според информация на посолството на Турция в България в момента у нас има около 10 000 турски студенти. Министерството на образованието, което е официалната българска страна по скандала, вчера не коментира за колко случая на фалшифицирани дипломи става въпрос и от кои висши училища са те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар