24.07.2012 г.

Хосе Карерас идва в София през декември


На 10 декември по покана на Музикално-продуцентска компания Жокер медия в България ще гостува определяният за един от най-красивите гласове на ХХ век - световноизвестният тенор Хосе Карерас, съобщиха организаторите.
Събитието е уникално по своя характер, защото ще бъде единственият за годината Европейски Коледен концерт на Карерас.
С него в София ще пристигне световноизвестният диригент Дейвид Хименес – ученик на Херберт фон Караян, както и сопраното, което Маестрото ще определи сам.
Карерас ще пее под съпровода на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в зала 1 на НДК.
Българската публика ще има възможност отново да се наслади на отбрана част от хитовия репертоар, в който влизат и два канцонета, които Карерас е пял с другите двама големи – Пласидо Доминго и Лучано Павароти.
При посещението си в България, тенорът ще посети и направи дарение на детска онкохематологична клиника.
Хосе Карерас ще покани лично Стилиян Петров да присъства на концерта. Непобедимият Карерас е запознат с коварното заболяване на националния ни сътезател, с което той успя да се пребори, благодарение на силата на своя дух и твърда вяра.
"И, разбира се, г-н Карерас ще бъде повече от щастлив, ако г-н Петров може да присъства на концерта. Г-н Карерас ще се срещне с него ...." – пише в официално писмо мениджъра на Карерас, Роси Притц.
Билети за концерта, който ще бъде представен на 10 декември в зала 1 на НДК от 20.00 часа, може да намерите в мрежата Еventim.bg, както на касите на билетен център НДК от 16.07.2012г. Цени от 60 лв. до 200 лв.

Световноизвестният тенор е роден в Барселона, той учи музика в родния си град. През 1970 г. Хосе Карерас започна професионалната си кариера в Grand Teatr del Liceu на Барселона с "Набуко" и "Лукреция Борджия". Неговата музикална кариера води в началото с дебют в най-престижните театри в света и оперни фестивали, включително на Teatro Alla Scala на Милано ("Un Бал с маски", 1975); Ню Йорк, Metropolitan Opera House ("Тоска", 1974); Сан Франциско опера ("La Бохеми", 1973); Виенската Щатсопер ("Риголето", 1974); в Лондон Royal Opera House ("La Traviata", 1974); опера в Мюнхен ("Тоска", 1974); Lyrics Чикаго Opera ("Un Бал с маски", 1976), както и на фестивалите в Залцбург ("Дон Карло", 1976); Екс ан Прованс (Роберто Devereux ", 1977), Единбург (" Верди "Реквием", 1982) и Верона ( "Кармен", 1984).
Хосе Карерас е работил с най-прочутите оркестрови диригенти, между които Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Chailly, Колин Дейвис, Джузепе Синополи, Джеймс Ливайн, Карло Мария Giulini, Ленард Бърнстейн и Зубин Мета, и с изтъкнати режисьори като: Франко Дзефирели, Jean Pierre Ponnelle, Луиджи Коменчинi, Харолд Принс.
Репертоарът му включва над шейсет опери, сред които се открояват: Бохеми, Тоска, Вертер, Дон Карлос, Кармен, La Forza Del Destino и Палячи, L`Elisir d`Amore и Бал с маски.
Днес репертоарът му включва около 60 опери и над 600 арии, най-разнообразни стилове - от барок до съвременна музика, а дискографията му надхвърля 150 записа. Има няколко златни и платинени диска и участия във филм-опери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар