9.07.2012 г.

Автосервизите да имат „звезди” искат браншовици


Подобно на хотелите, скоро автомобилните сервизи у нас също ще бъдат разпределяни по качество на услугите. Това обяви председателят на новосъздадената Асоциация на сервизите, извършващи бояджийски и тенекеджийски услуги Атанас Генов. Организацията ще обединява сервизите, които ремонтират пострадали МПС-та, като членството в нея ще е възможно, ако се покриват определени изисквания за качество, сред които и това да бъдат лицензирани. Самите стандарти ще са повече от 130 и ще бъдат свързани с техническото оборудване, обучението на персонала и т.н.
Според ръководството на асоциацията "звездите" на сервизите ще помогнат на хората да се информират за мястото и условията, при които ще ремонтират автомобилите си. От бранша поискаха и осъвременяване на нормативната уредба, по която в момента се налага да работят. "Все още работим със застрахователите с наредба от 1972 г., но вече автомобилите са много по-сложни и пълни с електроника, а ние продължаваме да ги приравняваме към лади и москвичи", обясни шефът на организацията Атанас Генов.
Регионалното министерство пусна обществена поръчка за консултант, който да проучи и предложи варианти за въвеждане на електронна система за таксите, които ще плащаме по републиканските пътищата. Тол таксата ще замени винетките, но това ще се случи най-рано през 2017 г., обяви пътната агенция м.г. Срокът, който ведомството дава на бъдещия консултант за разработването на концепцията за системата, е 3 г. Това ще струва 5 млн. лв. по прогнозна стойност. Цената обаче не е водещият критерий, по който ще се избере фирмата. Тя има тежест само 30 т. Останалите 70 т. са формулирани под не особено ясното "методология и организация за изпълнение на обществената поръчка", както и "обосновка на участника за изпълнение".

Няма коментари:

Публикуване на коментар