9.07.2012 г.

Издават "Сбогом на оръжията" с всички чернови на Хемингуей


Ърнест Хемингуей (1899 - 1961) признава, че е пренаписал 39 пъти края на знаменития си роман "Сбогом на оръжията", съобщи ИТАР-ТАСС.
Това писателят признава в интервю от 1958 г. пред нюйоркско литературно сп. "Парис ривю".
Както изясни неговият внук Шон Хемингуей, който внимателно изследвал ръкописи в президентската библиотека "Кенеди" в Бостън, различните варианти на края на романа всъщност са 47.
Някои от тях включват едно-две кратки предложения, а други - няколко абзаца. Всички те ще бъдат събрани в новото издание на романа, което ще бъде публикувано от издателството "Саймън енд Шустър" следващата седмица, пише БТА.
В. "Ню Йорк таймс" писа, че новото издание с 330 страници ще включва също чернови за романа и съставения от Хемингуей списък с варианти на заглавието му. Писателят е размишлявал над заглавия като "Любов по време на война", "За раните и други неща", "Очарование". Последното било собственоръчно зачеркнато от писателя.
Смятам, че за хората, които се занимават литература, ще е интересно да проследят процеса на създаване на това велико произведение, отбеляза Шон Хемингуей, който е куратор за древногръцко и древноримско изкуство в нюйоркския музей Метрополитън.
Тези варианти на края на романа разкриват реда на мисли на писателя, допълни синът на Хемингуей - Патрик. Ако авторът бе избрал друг вариант, романът можеше да е по-тъжен или по-оптимистичен. Писателят обаче решил да завърши епичната история за войната и любовта безпристрастно - главният персонаж напуска болницата под дъжда.
Книгата "Сбогом на оръжията" е публикувана за пръв път през 1929 г. и разказва за любовта на фона на Първата световна война.
Романът до голяма степен е автобиографичен - Хемингуей служел на италианския фронт, бил ранен и след това настанен в болница в Милано, където имал романтична връзка с медицинска сестра. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар