2.07.2012 г.

„Голямата тройка” откри втория Лот на АМ”Тракия”


Премиерът в любимата си роля - с ножица в ръце и на магистралата

Президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хан и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова откриха вчера Лот 2 от магистрала „Тракия”.
Трасето е с дължина 31,8 км. и отговаря на всички европейски изисквания и системи за качество.
На тържественото откриване присъстваха куп представители на управляващите министрите Томислав Дончев, Мирослав Найденов и Ивайло Московски, председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров, областният управител Недялко Недялков, депутати, кметове, много гости.
„Отсечката на смъртта” остава в историята след откриването на Лот 2 на автомагистрала „Тракия”, заяви президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава от днес започва да се пише друга история, защото се изпълнява заветната мечта на българите за добри пътища. „Строителството на магистрали е национален приоритет”, подчерта президентът и благодари на правителството, че полага усилия и постига видими резултати в реализацията на този приоритет. Президентът припомни, че на обекта са работили почти 6 000 души и това е най-големият инфраструктурен проект през последните години в България. За по-малко от три години са построени 117 км., като е работено в срок и е спазен бюджетът на обекта. Това е доказателство за професионализма на българите и потенциала, с който разполага страната ни, похвали правителството Росен Плевнелиев.
„Така ми се иска да изглежда България - слънчогледи и жита и между тях магистрали”, заяви премиерът Борисов на откриването. Той заяви, че правителството е договорило близо 95 % от средствата по ОП „Транспорт”, като 30 % вече са усвоени и припомни, че при предишното правителство всички еврофондове са били спрени за България. „Усвояваме милиарди, в пъти сме по-добри от предишното правителство”, категоричен бе Борисов. До 12 дни ще бъде готов и третият лот от магистрала „Тракия, увери Борисов. Той обяви, че по-рано днес е направил инспекция на трасето от Нова Загора до Ямбол и по думите му, още днес е могъл да бъде пуснат и този участък, но поради преасфалтирането на 17-те километра от лота, това ще стане по-късно. „Страната ни е дала дума на Европа да строи качествено”, заяви премиерът.
България не случайно е станала член на ЕС, заяви еврокомисар Йоханес Хан. Страната ви е доказала, че тук идеите не остават само на хартия, а се реализират в срок и в рамките на определения бюджет. Европа се гордее с постигнатото от България, заяви Хан.
Вторият лот на автомагистрала "Тракия" има разрешително за ползване, обяви при откриването на участъка от Стара Загора до
Нова Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Министърът подчерта, че за една година страната ни е направила голям напредък в строителството на магистралата. Министър Павлова благодари на изпълнителите на обекта за бързата и качествено свършена работа и пожела безопасно и безаварийно пътуване по магистралата.
Изпълнител на строително-монтажните работи на Лот 2 бе Обединение „Магистрала Трайс” ДЗЗД. Стройността на договора – 137 868 000, 00 лв. с ДДС. Автомагистрала „Тракия” е част от Трансевропейския транспортен коридор 8. Общата дължина на проекта – лотове 2, 3 и 4, финансиран от ОП „Транспорт”, е 115 км.

Няма коментари:

Публикуване на коментар