26.07.2012 г.

Шофьори без книжка, ще се лишават от права за месец


Автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани от движение за един месец. Това е основната промяна в Закона за движение по пътищата, която депутатите приеха окончателно на второ четене вчера. Собственици на возила, които са ги отстъпили на шофьори без съответното свидетелство за управление, пък ги губят в срок до един месец. И в двата случая свидетелството за регистрация на МПС-то ще се отнема при съставянето на акта за нарушение. Собственикът ще може да си го получи обратно по ред, който ще бъде определен от министъра на вътрешните работи.
С новите промени в закона чувствително нарастват глобите за пияни шофьори. Те ще губят книжките си за срок от 6 о 12 месеца и ще плащат глоба от 500 до 1000 лв. при концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила. Още по-строго ще се отнася законът с тези водачи, които откажат да им бъде направена проверка за алкохол. Те няма да могат да се качат в автомобил за 2 г. и ще бъдат санкционирани с 2000 лв. Шофьорите, които не спазват сигналите на светофара или не осигуряват предимство на пешеходците, ще олекват със 100 лв. При повторно нарушение глобата скача двойно и се отнема книжката за 1 месец.
По-големи санкции ще има за пешеходци и велосипедисти. С 50 лв. ще трябва да се разделят пешеходците, които преминават през огражденията от парапети или вериги, както и тези, които не спазват сигналите на светофарите и регулировчиците. Велосипедистите, които не носят светлоотразителни жилетки, съгласно установения ред, пък ще плащат глоба от 10 лв.
Спор между депутатите предизвика приемането на противоречива поправка в закона, която постановява, че третият психотест, който кандидат-шофьорите трябва да преминат, за да вземат книжка, ще се полага само в ИА "Автомобилна администрация". "Това намирисва на корупционна практика", заяви депутатът от левицата Румен Такоров и посочи, че агенцията се превръща в безконтролен орган, тъй като тя изготвя и методическото ръководство за провеждане на изследванията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар