30.07.2012 г.

Четирима пострадаха при "Битката за Стара Загора"

Четирима от участниците, във възстановката на битката за Самарското знаме, са пострадали след стрелба с автентично оръжие.
Леки наранявания в областта на лицето са получили двама души от Нова Загора, един от с. Дойренци, област Ловеч и 59-годишна жена от Копривщица.
Те са с леки наранявания при ползване на автентични огнестрелни оръжия, стрелящи с халосни патрони. Пушките „Бердан – 2”, образец 1869 г., както и използваните халосни патрони са собственост на „Ню Бояна филм” АД - София.
Управителят на оръжейния склад към фирма предал доброволно пет пушки и 50 боеприпаси кал. 7.62х54, които ще бъдат подложени на тестове от служителите на служба «КОС» към ОДМВР - Стара Загора.
След медицински преглед в Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора четиримата пострадали са обслужени и освободени за домашно лечение, без опасност за живота.
Боевете край Стара Загора и битката за Самарското знаме преди 135 години бяха пресъздадени в събота на поляните край Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”. През 1877 г., в разгара на Руско-турската война, боят е първият за Българското опълчение, което се превръща в ядрото на бъдещата българска армия.
Членове на Национално сдружение “Традиция” пресъздадоха сцени от битката за града, довела до пълното му опожаряване и погубването на хиляди старозагорци. Сцените се доближаваха максимално до историческата действителност, с добавка на художествени елементи за подсилване на въздействието, по думите на организаторите. Канонадата на огневата линия включваше и отделни изстрели с автомат, които бяха произведени от професионални войници, за по-голяма автентичност на усещането от боя. Общо 4 000 халосни патрона бяха изстреляни по време на “сражението”, в което участваха и 7 топа.
Стотици старозагорци изгледаха с интерес възстановката, която се прави за втори път, с участието на близо 150 членове на “Традиция” от 22 клуба в страната, деца от Стара Загора и клуб “Млад родолюбец от Нова Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар