4.07.2012 г.

С изложба на Майстора откриха Националната художествена галерия


С изложба на Владимир Димитров – Майстора отвориха врати обновените пространства на Националната художествена галерия.
Те са ремонтирани за 3.6 млн.лв чрез проект по ОП "Регионално развитие". В тях е разположена мащабната експозиция „Майстора, цветето и вселената“, посветена на 130-та годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстора.
 От голямото художествено наследство на твореца са подбрани над 300 произведения – маслени платна, акварели и рисунки.Акцентът на тази изложба е в новия поглед към личността и творчеството на Майстора, тръгващ от неговото слово. В центъра на отделните части на експозицията се експонират мисли на художника за изкуството и живота. Те водят в смисловото разгръщане на самата изложба – през темите майчинство, моми, жътви, труд, деца, автопортрет, пишат от галерията.
На официалното откриване, което се състоя на 3 юли,присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министрите Вежди Рашидов, Лиляна Павлова и Ивайло Московски.
Рашидов посочи, че сградата на двореца, в който се помещава НХГ, не е била ремонтирана основно откакто е построена. Тя е пригодена за инвалиди, които имат достъп чрез поставената платформа на централния вход, асансьора в сградата и платформи във всички помещения. Ремонтите обаче ще продължат, тъй като финансовият министър отпуснал допълнителна сума за допълнителна реконструкция на интериора в част от залите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар