11.07.2012 г.

Наредба ще спре далаверите на сарафите


Скандалните курсове на валутата в част от обменните бюра остават в историята. Тарифите на търговците занапред ще могат да се разминават с максимум 5% спрямо тези на БНБ. В момента маржът е до 20%. Ще бъдат затворени и всички бюра, които не се помещават в масивни сгради. Това предвижда проектът за промени в наредбата за валутните търговци.
Всички обменни бюра ще трябва да се съобразят с новите ограничения в курсовете в 7-дневен срок от влизането в сила на новите текстове. Разликата е съществена. При сега действащите правила за до 20% отклонение от курса на БНБ едно евро може да бъде продадено за 1.56 лв. вместо установения от БНБ курс от 1.95. По новите правила клиентът следва да получи не по-малко от 1.85 лв. за евро. Лимитът при определяне на курсовете бе въведен за първи път през 2004 г., като преди това обменните бюра определяха цените на изцяло пазарен принцип.
Ограничението ще удари редица обекти в туристически райони, които разчитат на чуждестранни туристи. В тези случаи скандалните курсове обикновено се прикриват с различни трикове в нарушение на изискванията към таблата. Наскоро германски туристи бяха измамени в обменно бюро в Слънчев бряг, обявило официален курс от 1.95 лв. за евро и втори курс в самия обект от 1.59 лв. за евро. Често се злоупотребява и с рекламни табла, които прокламират най-добър курс продава - 1.95 лв. за евро, и клиентите изобщо не поглеждат към курс купува. Някои обменни бюра пък отвличат вниманието с различни подаръци при по-големи сделки. В големите градове курсовете на обмените бюра обикновено са близки до тези на БНБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар