27.07.2012 г.

0,15% от световните инвестиции сме привлекли миналата година


 „Островът на икономическата стабилност” - България е 60-а по привлечени инвестиции. Учудващ факт, при честите хвалби на правителството!
През 2011 г. страната ни е привлякла 1.3 млрд. евро, или 0.15%, от чуждестранните инвестиции на планетата. Данните са от Световния доклад за инвестициите, който бе представен в София вчера. Според шефа на ресорната агенция БАИ Борислав Стефанов страната ни се е представила добре миналата година и се класира на 60-ото място по прилив на капитали. Всъщност през силните години преди кризата България отчиташе далеч по-впечатляващи суми - по 6-7 млрд. евро годишно.
Факт е обаче, че в световен мащаб инвестициите са свити, а според доклада едва през 2014 г. може да се очаква достигане на предкризисните нива. Въпреки това нашата агенция за инвестициите очаква 10-15% скок през 2012 г. За момента най-успешни са телекомуникациите, енергетиката и добивната промишленост(но това са и отрасли, които носят значителни приходи за чуждестранните собственици), в които са влезли 80% от всички чуждестранни вложения в България. През последните месеци БАИ работи основно с немски фирми, произвеждащи авточасти, обясни Стефанов. Планирани са няколко проекта, за които обаче се конкурираме със съседни балкански страни. Обещаните от премиера Борисов инвестиции от Катар още не са факт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар