11.07.2012 г.

Италианският опит в реставрацията показват в Ески джамия


Изложбата „Италианският патент между минало, настояще и бъдеще. Реставрацията: Методи и средства на италианското "превъзходство" между изкуство, наука и технологии" ще бъде открита в четвъртък в Музея на религиите в Стара Загора.
Организирана е от Регионалния исторически музей в Стара Загора в сътрудничество с Италианския културен институт в София, Министерството на външните работи на Република Италия, Почетното консулство в Стара Загора, под патронажа на Италианското посолство.
Изложбата е от 30 постера, които проследяват историята и методологията на реставрация на паметници на културата в Италия от XVIII в. до наши дни.
Разкрива отношението към историческото наследство през различните епохи както и гледната точка към необходимостта от съхраняването му.
Представени са модерните техники, които се използват за реставрирането на книги, мозайки, гоблени, стенописи, живописни платна и архитектурни ценности. Специален постер е посветен на двайсетгодишната история на реставрацията на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар