26.07.2012 г.

Олимпиците ни са на нивото от 1964 година


Утре, на 27-и започва Олимпиадата в Лондон. България участва с 63-ма спортисти, толкова, колкото са били и през 1964 г. в Токио. Тогава обаче нашите за взели 10 медала, от които три златни – на Боян Радев, Еньо Вълчев и Продан Гарджев. През 2012-а не можем да мечтаем за толкова.
Борците ни отново взеха най-много квоти – 9 състезатели, след тях са лекоатлетите – 8 и художествената гимнастика – 7. В тези спортове имаме и най-големи шансове за спечелването на медали. Не са за подценяване и ветераните, които имат зад гърба си по няколко Олимпиади – стрелецът Мария Гроздева, колоездачът Данаил Петров, плувецът Петър Стойчев и гимнастикът Йордан Йовчев. Не трябва да пропускаме и Явор Христов при стрелбата с лък и боксьорът Тервел Пулев.
Състоянието на спортните клубове у нас е такова, че и една трета от успехите в средата на 60-те ще бъде триумф.
България ще вземе медал от Игрите само чрез Станка Златева в борбата. Това са прогнозите на английските журналисти. Те обаче не уточняват с какъв цвят ще е отличието на българката, т. е. момичето ни от Крушаре не попада твърдо в сметките им за титла, предаде Стандарт нюз.
Шансовете за медал на момичетата от художествената гимнастика, на атлетките Ивет Лалова и Ваня Стамболова, както и на борците и боксьорите, все още не са котирани за отличие от домакините.
Има обаче нещо сигурно отсега в класирането на един български спортист. Единствената ни щангистка на Игрите в Лондон Милка Манева ще е в най-лошия случай седма. Това стана ясно, след като излязоха списъците със заявените в различните категории състезатели. При Манева (до 63 кг) са записани само 7 участнички. Така тя трябва да направи по един успешен опит и в двете движения, за да си гарантира минимум седмото място. Първа по заявки е Мая Манеза (Казахстан) с 255 кг. Манева е трета с 235 кг, колкото има и рускинята Светлана Царукаева. Финансовата премия, която спортното министерство дава за 7-о място на Олимпиада, е 30 000 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар