19.09.2013 г.

КЗП алармира за риска при бързите кредити, телевизиите рекламират лихварите

Внимание, бързи пари! Почти подобно предупреждение прозвуча само преди дни от съобщение на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В него тя предупреди кредитополучателите да четат особено внимателно договорите с компаниите за т.нар. бързи кредити.
За какво става дума? Заемите, които предлагат компаниите за микрокредитиране, обикновено започват от 50 лв. нагоре - суми, с които не се занимава никоя банка. Друга отличителна разлика с финансовите институции е, че бързите заеми се отпускат почти светкавично. Някои компании обещават, че дават и одобрението, и парите до 20-30 минути, най-много до час. Това е възможно, ако се кандидатства в офис или по интернет. Иначе максималният срок за получаване на бързите заеми е до 24 часа.
В повечето случаи
кандидатстването е опростено
- само с лична карта и без обезпечение. Бързината и облекченията предопределят и оскъпяването при бързите заеми - по-голямо, отколкото по банковите кредити. Няма официални средни нива, но със сигурност лихвите стигат и до над 100% годишно. Като се добавят и такси, годишният процент на разходите често надхвърля и 400%.
Обяснението е, че рискът за финансиращите дружества е по-висок, както и цената на ресурса, който ползват.
Така че и при бързите кредити важи същото правило, както и при банковите заеми - четете внимателно договорите и няма как да ви излъжат!
Офертите за бързи пари най-общо могат да се обособят в три групи - заеми до заплата, потребителски кредити или специални продукти за пенсионери. При първите срокът за връщане варира от 10 до 30 дни. При останалите може да е месец, половин или една година, дори по-дълъг срок.
В повечето случаи българите теглят до 1000-1500 лв. Това е и таванът за някои финансиращи институции. Други отпускат и по-големи суми - до 3000, 5000, 8000 лева. Както и при банковите кредити точният размер на заема зависи не само от желанията на клиента, но и от неговите финансови възможности. В някои сайтове има калкулатори, от които може да се ориентирате колко може да получите на база на доходите си.
Сроковете за връщане на парите са разнообразни. Зависят от политиката на конкретното дружество, от сумата, от дохода на кандидата, но мнозина са изгорели и са се заробили от зверските лихви, при неспазване на сроковете за падеж. Докато КЗП най-сетне се сети, че бързите кредити са уловка и се чуди как да ги ограничи, то телевизиите бълват реклами за тази „безкористна помощ” в кризата – в мрежата попадат нови „шарани”. Важното е – пара да пада…

Няма коментари:

Публикуване на коментар