5.09.2013 г.

Захари Златев отново с роман за предците - „Завръщането на Ирник в България”

За четвърти пореден път Захари Златев пише роман, посветен на великите ни предци.
„Завръщането на Ирник в България” загатва за това, кой е главният герой и чия легендарна съдба е послужила за основна сюжетна линия на книгата.
Това, което се знае или по-точно, което се предполага за Ирник е съвсем малко – той е български владетел, записан втори поред в „Именника на българските ханове”. Смята се, че е син на Авитохол и е наследил престола след смъртта на баща си. Според легендата Ирник е живял 150 години.
Голяма част от историците смятат, че Ирник е Ернах – най-малкият син на легендарния владетел на хуните Атила, отбелязват издателите.
Именно, тези интересни, но и изключително неясни сведения използва Захари Златев, за да създаде своя четвърти роман, който ни отвежда във времето, когато българите и хуните са воювали помежду си.
Романът описва важни исторически събития от средата на V век – период, в който хуните печелят триумфални победи навсякъде из Европа, но не и срещу българите, които в течение на много години продължават героично да се съпротивляват. Книгата започва с първия разгром на нашите предци от корпус предвождан лично от брата на страшния Атила.
За да запази независимостта на своя народ, българският владетел е принуден да изпрати единствения си син, малкия Ирник, като заложник на хуните. Там той е осиновен от Атила и получава името Ернах. След много години, когато хунския владетел е вече мъртъв, престолонаследникът трябва обезателно да се завърне в родната си страна, за да поеме управлението. Но неговото завръщане не е никак лесно и той трябва да преодолее много препятствия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар