16.09.2013 г.

Общинари слизат от колите за седмица

Администрацията се хвали със седмицата на старозагорската мобилност

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров и общинското ръководство по време Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември няма да използват на личните си автомобили до работата. Някои щели да идват пеша, други пък щели да яхнат велосипеди, поясниха от общинския пресцентър.
Кметът и общинарите призоваваха своите съграждани да се включат в кампанията като използват алтернативни начини за придвижване в градската среда. В последните години Градът на липите все повече разширява своято веломрежа. Той бе един от първите, които обособи велоалея по централния булеврад „Цар Симеон" още преди 10-ина година, хвалят се от общината. Миналата година няколкокилометрова алея за велосипеди пък опаса един от най-големите квартали - „Железник". В рамките на европроекта за интегриран градски транспорт се планира веломрежата ще бъде разширена съвсем скоро с близо още 8 км.
Нови 14 тролейбуси пък ще заменят амортизираните вече коли. Предвижда се и интелигентна система да управлява автомобилния трафик в града.
Дотук с хвалбите. Да караш по централния булевард велосипед, който е пешеходна зона си е живо геройство, а по натоварените улици – „Столетов”, „Христо Ботев”, Свети Патриарх Евтимий” се е направо самоубийство. Всеки престрашил се да направи това заслужава поне „Георгиевски кръст за храброст”. Но иначе инициативата си е хубава – нали ще заприличаме на Бургас? Там обаче градът е планиран като за… голям град и велоалеите са напълно използваеми. Апропо, по още едно нещо ще приличаме на черноморския град. Както каза кметът, ще се увеличи ставката за данък сгради – защото трябвало да настигнем и по възможност да задминем Бургас. Ако копираме едно към едно – ще трябва да си изкопаем и море!!! Но за останалите грандиозни планове ще напишем друг път. Идеи в тази посока – бол!

Няма коментари:

Публикуване на коментар