9.09.2013 г.

Джанфранко Роси взе „Златен лъв”, българският филм „Отчуждение – отличен на кинофеста във Венеция

Най-престижната награда на кинофестивала във Венеция - отличието "Златен лъв", бе присъдена на документалния филм на италианския режисьор Джанфранко Роси Sacro Gra. Той разказва за хората, които живеят на крайния римски булевард GRA. "Посвещавам победата си на действащите лица от моя филм, които ме пуснаха да вляза в живота им. Някои станаха герои на филма, без дори да подозират", каза Джанфранко Роси. Носителят на престижния приз благодари на председателя на журито - режисьора Бернардо Бертолучи, за смелостта да награди документален филм. Кинофестивалът във Венеция тази година се проведе от 28 август до 7 септември. За най-голямото отличие "Златен лъв" претендираха 20 филма.
Българската драма "Отчуждение" спечели специалната награда "Европа синемас лейбъл" и отличие за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици на кинофестивала във Венеция, предаде БНТ.
Филмът на режисьора и сценарист Милко Лазаров се превърна първата продукция от България в селекцията от 20 години насам.
"Отчуждение", в който играят Христос Стергиоглу, Мариана Жикич, Ованес Торосян и Китодар Тодоров, е и сред 12-те филма, избрани за специалната програма Венециански дни в Седмицата на кинорежисьорите.
Филмът, направил премиерата си на тазгодишния "София филм фест"и беше прожектиран в България на 6 септември в рамките на "Аполония". Сюжетът, създаден от Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, се заплита около възрастен грък, който пътува към България, за да купи едно все още неродено дете за 10 хиляди лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар