7.09.2013 г.

Никой не мисли за християните в Сирия

Докато световните медии са фокусирани върху зверствата в Сирия и кой е виновен (макар априори да е посочен Башар Асад), все пак излиза и информация за резултатите от опитите за „демократизация”…Ето какво пишат за една от многобройните общности, която е сред най-пострадалите в чуждите сайтове и вестници, от кумова срама, в българските – подобни текстове трябва да се издирват с детективска агенция?!
От началото на конфликта в Сирия, до сега са убити стотици свещеници и християнски активисти, само защото са християни.
Постоянно се палят  и взривяват църкви от ислямистките бунтовници, ежедневни са нападенията над жени и деца от християнските общности от ислямистки паравоенни формирования,  с един единствен призив - "Смърт на християните в Сирия".
Населението на Сирия е около 22 500 000 души и е разпределено неравномерно, като повечето сирийци живеят в западната част на страната, в и около Дамаск и Халеб и по поречието на река Ефрат.
Малко над 90% от населението са араби, останалите над 9% са кюрди, арменци, туркомани и сирийски гърци.
 Християните в Сирия се оценяват на 12%-15%, или надхвърлят 2,5-3 млн. души.
Християните в Сирия са изключително заплашени от сунитската инвазия. Подобно  на християните в Ирак, християните в Сирия-   халдеи, мелкити, униати, арменци и православни се оказаха най-нападаната група от населението, след алауитите -шиитската секта на президента Башар ал-Асад.
Християните са едни от основните поддръжници на управляващата Арабска социалистическа партия (БААС).
Подкрепата им пък се дължи на факта, че БААС създаде тоталитарна ,но и светска и секуларна държава.
Сирия осигури на християните пълна свобода на вероизповеданието им.
Сирия в момента е единствената ислямска държава, в която е разрешено мюсюлмани да приемат друга религия.
Всичко това доведе до пълна солидарност на християните с  режима и съответно до войната, която ислямистите им обявиха.
Десетки хиляди християни в Сирия - членове на най-старата християнска общност в света - са били принудени да избягат от земите на предците си в североизточните провинции Деир ал-Зоур и Хасака заради ислямистки секти, пише британският вестник „Дейли Телеграф“.
От 54 хиляди християни, жители на Хомс, към момента в града има не повече от 1000. Къде са 53 хиляди християни, попита неотдавна Ватиканът.
 Според Агенция „Фидес“ на папската курия сунитските бунтовници избиват избирателно християнското население на Сирия,  оскверняват, разграбват църквите, след което ги разрушават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар