20.09.2013 г.

На петото „Северно сияние” показват 10 филма от Скандинавия

 Петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино "Северно сияние" ще озари София от 26 септември до 6 октомври. В програмата са включени 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва - както игрални, така и документални. Прожекциите са в Дома на киното, Евро синема и Червената къща.
Фестивалът се открива с най-новия филм на финландския режисьор Мика Каурисмаки - Road North ("Път на север"), отличен с наградата на публиката в Санкт Петербург. Филмът е изтъкан от черен хумор - история за един блуден баща, който се завръща да види сина си, когото е изоставил преди 35 години. Нов прочит на класическо произведение на Моцарт ще предложи датският режисьор Каспер Холтен. Неговият "Дон Жуан" изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността.
В програмата на фестивала са още "Посланикът" (Дания), "Вегас" и "Портокалово момиче" (Норвегия), "В тялото на Аврора" (Литва). Също и два премиерни детски филма: "Изгубен в Африка" - история за 12-годишния Симон, осиновен в Дания, който пътува с майка си към родната Кения, и финландският "Рапърът Ристо и готината Венла" - семейна музикална комедия за приятелството, самотата и толерантността. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар