20.09.2013 г.

Военни оркестри веселят търновци два дни

180 музиканти под пагон ще участват в седмото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри във В. Търново. На 21 и 22 септември в старата столица ще се изявят четири военни оркестъра, които ще представят два шоу-спектакъла.
От Костанца ще дойде Представителният оркестър на военно-въздушните сили на Румъния. Представителният оркестър на въоръжените сили на Гърция ще пристигне от Атина. Във фестивала ще участват още Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия и Фестивалният военен оркестър, в който участват формациите на НВУ "Васил Левски" и военното поделение в Стара Загора.
Фестивалът ще бъде открит с дефиле на оркестрантите по главната улица на града в събота от 16,30 часа. След официалното откриване, което е пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, започва първият шоу-спектакъл. Всички оркестри ще представят индивидуалните си програми в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” от 19,30 часа. Концертът ще завърши с общо изпълнение. Военните музиканти са подготвили да изсвирят „Ръченица” на Петко Стайнов, филмова музика, „Радецки марш” и още много популярни пиеси.
Вторият шоу спектакъл ще бъде на площада пред Царевец на 22 септември. Началото е от 18,30 часа, а веднага след това, в 19,30 часа оркестрите ще участват и в тържествената заря-проверка. На площада пред историческата крепост също ще има общи изпълнения. Двата концерта ще дирижира великотърновецът Диан Диханов, който дълги години е бил главен диригент на Гвардейския оркестър на Българската армия.
Всички участници във фестивала ще се включат и в празничното шествието на 22 септември. Фестът се организира от фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри”, Националния военен университет „Васил Левски” и община Велико Търново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар