5.09.2013 г.

Догодина трябва да отпадне забраната за закупуването от ниви от чужденци

Българските земеделци са против свободното придобиване на земя у нас от чужденци, което ще стане възможно след по-малко 4 месеца. Това заяви вчера председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева. С края на 2013 г. изтича гратисният период за забрана на купуването на земя от чужди физически лица, от който страната ни се възползва при влизането си в ЕС. Това бе възможно само ако те регистрират фирма у нас.
Според земеделците мораториумът трябва спешно да бъде удължен или поне да се въведе ограничение на площите, които ще могат да бъдат придобивани, както било в повечето европейски страни. Освен това те настояват вносът на плодове и зеленчуци да бъда ограничен, а хипермаркетите да се задължат да са заредени поне наполовина с родни продукти. Инициаторите не коментират дали родните фермери могат да осигурят необходимите за това продукти!!!
В момента нивите с добра категория вървят на пазара по 750-800 лева, а в Добруджа и най-добрите селскостопански имоти са над 1000 лева. Въпреки това цената на земеделските земи у нас е една от най-ниските в Европа. Поземленият фонд е една от малките части от националното богатство, което не е продадено. Освобождаването на пазара се очаква да вдигне цените, така че до края на годината не е момент за продажби.
В момента, всеки според възможностите си, се опитва да измисли мерки за поощряване на родния селскостопански производител, въпреки че ние изгубихме едно модерен и успешен отрасъл, каквото бе земеделието преди години. Всъщност родното производство, родно вече е само земята и работната ръка. Семена, торови, препарати и техника е почти изцяло внос. Ефективността му не може да се сравнява с тази на западните фермери, бранша не е конкурентноспособен даже на вътрешния пазар – масово се отглеждат основно зърнени култури. Вероятното изкупуване на земята с нищо няма да промени ситуацията, освен ако чужденците не оползотворят по-добре от нас добрите почвени и климатични условия в България. А за продаващите кой ще е купувача не е от значение. Със сигурност нивите им вече няма да са техни…   

Няма коментари:

Публикуване на коментар