26.09.2013 г.

Оркестърът на БНР и маестро Емил Табаков представят „Кармина Бурана” в старозагорската опера

С Песни за радостта от любовта и виното симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков ще поздравят меломаните в Стара Загора по случай 1 октомври - Международния ден на музиката.
Завладяващият ритъм на Кармина Бурана от Карл Орф ще изпълни залата на Държавна опера Стара Загора на 1 октомври от 19 часа. Едно от най-популярните симфонични произведения на 20 век ще звучи в изпълнение на симфоничния оркестър на БНР, смесения хор на БНР и детския хор при НУМСИ Хр. Морфова с диригент Стефка Минкова.
Солисти ще бъдат сопраното с международна кариера Веселина Василева, младият тенор Алексан Чобанов и великолепният баритон Петър Данаилов.
Кармина Бурана е сценична кантата за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър. Написана е през 1937 г. от немския композитор Карл Орф. След създаването й 42-годишният композитор написал на своя издател: Вие можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което, за съжаление, Вие сте напечатали. С Кармина Бурана започват моите събрани съчинения.
Буквалното значение на заглавието е Песни от Бойерн – областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора. Става дума за уникална светска поезия на анонимни автори от 12 и 13 век, възпяващи радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба. Триумфът на Човека, въпреки паденията – независимо от жизнените катастрофи и даже от смъртта – това е идеята, преминаващо през цялото произведение.
Световната премиера на кантата е през 1937 г. във Франкфурт с участието на Франкфуртската опера.
Струнен квартет Димов ще изнесе концерт на 30 септември, от 19 часа, в залата на Драматичен театър „ Гео Милев“ в Стара Загора. В програмата са включени произведения от Антон Веберн, Л.В Бетовен и Дж.Верди.
През настоящата година основателят и ръководител на струнния квартет „Димов“ – проф. Димо Димов навърши 75 години. Първите за новия творчески сезон концерти на ансамбъла са посветени на този юбилей. Началото на тази поредица бе поставено в Созопол на Фестивала „ Аполония“, чийто създател и вдъхновител е професор Димов.
Старозагорските меломани ще могат да се насладят на майсторството на изпълнителите, които доказват класата на квартет „ Димов“  вече повече от 50 години по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар