23.09.2013 г.

16 трупи участват на новото издание на „Пиеро”

16 трупи от България, Европа и света ще вземат участие в осмото издание на международния куклено-театрален фестивал „Пиеро". Фестът ще се проведе от 24 до 29 септември в Стара Загора. Организатори са Министерството на културата, община Стара Загора, Кукленият театър в града и сдружение с нестопанска цел „Пиеро".
Спектаклите ще се играят на две сцени - тази на Кукления театър и на Драматичен театър „Гео Милев". Домакините са приготвили и богата съпътстваща програма, в която ще бъдат показани театър на открито, ще бъдат използвани сцените в лапидариума на Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Стара Загора.
Голямата награда за най-добър спектакъл е статуетката „Пиеро" на скулптура Емил Иванов. Тази година победителят ще бъде определен от международно жури в състав Светла Бенева (председател), Юри Дачев, Свила Велишчкова, Петрикас Мартинас (Литва) и Манси Стич (Финландия).
Наградата за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство тази година ще получи проф. Николина Георгиева - основател на катедра „Актьорство, режисура и сценография за куклен театър" в НАТФИЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар