2.09.2013 г.

Екоактивисти искат ограничения при туристическите посещения в района на Седемте рилски езера

Максимум до 500 души дневно да могат да посещават Седемте рилски езера предлагат от сдружението "Зелени инициативи", съобщи БГНЕС. В писмо до министър Искра Михайлова еколозите настояват министерството на околната среда да въведе разрешителен режим за посещенията на природните забележителности в Националния парк "Рила", за да се спре заблатяването им.
"През почивните дни в района се струпва огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на уникалната екосистема на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока", твърдят от "Зелени инициативи". Сдружението цитира данни на управата на парка, според които до 2009 г. езерата са посещавани от до 1000 туристи на година. В момента броят е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хил. туристи, което се дължи на по-лесния им достъп след изграждането на лифта. Благодарение на него не е рядкост по пътеките към езерата да се видят бебета, възрастни хора, домашни кучета. Драстично увеличените посещения в парка водят до заблатяване на езерата, ерозия на склоновете и замърсяването.
"Това е причината да настояваме държавата да въведе ограничителен режим. Подобна практика е въведена на много места в света - Мачу Пикчу, Гранд каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват "Кроноцки" в Камчатка и т.н.", посочват още еколозите. Те предлагат да се създаде експертна група към екоминистерството, която да определи допустим брой на хора, които могат да посещават едновременно езерата.
"Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси съгласно чл. 77 ал. 1 и 2 от Закона за защитените територии. Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване", пишат до министерството еколозите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар