30.09.2013 г.

Трима с летните номинации на „Хеликон”

Журито на литературната награда за нова българска художествена проза "Хеликон" определи летните номинации за 2013 година. Вече стана традиция книгите, от които се избират номинираните, да са многократно повече от три. Журито с председател Калин Донков определи за летни победители романите "Шлеп в пустинята" на Людмил Тодоров (изд. "Жанет 45") и "Анапеста" на Симо Андонов (изд. "Сиела") и сборника с разкази "Внукът на Хемингуей" на Деян Енев (отново на "Сиела").
За Людмил Тодоров това е втората номинация през тази година. Той бе отличен и за сборника си "Разкази" ("Жанет 45"). Преди три години Калин Терзийски също бе номиниран два пъти - за "Алкохол" (в съавторство с Деяна Драгоева, "Сиела") и "Любовта на 35-годишната жена" ("Жанет 45").
Регламентът на наградата "Хеликон" позволява три номинации на сесия, а от дванайсетте номинирани книги статуетката с орлето, дело на Евгени Кузманов, получава само една. Но творбите, които са били отбелязани от журито в обсъжданията, имат своите шансове и в други сесии.
Церемонията за връчването на летните номинации ще е в сряда от 18 ч. в столичната книжарница "Хеликон-България" на бул. "Цар Освободител". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар