3.09.2013 г.

До октомври компаниите трябва да изберат доставчик на ток

Първи октомври е срокът, до който компаниите, използващи средно напрежение, трябва да са избрали доставчика си на ток. Това са предприятия, по-големи хотелски комплекси, търговски центрове и други, които досега купуваха електроенергията си на фиксирани от държавата цени. Промяната се подготвя отпреди година и ЕРП-тата уведомиха клиентите си какво им предстои.
На практика алтернативата пред онези фирми, които все още не са регистрирани на свободния пазар, е проста. Те или трябва да излязат на него, избирайки си търговец, или да останат служебно разпределени към Доставчика от последна инстанция (ДПИ). Последният е предвиден като участник на свободния пазар, за да се погрижи за онези потребители, които по една или друга причина са останали без доставчик. В момента всички ЕРП-та, както и НЕК, имат лицензи за ДПИ и след последните промени в Закона за енергетиката те купуват своята енергия от НЕК. За да се мотивират тези клиенти да излязат на свободния пазар, цената, на която ДПИ продава електроенергията, е по-висока от цената на свободния пазар. За сравнение - през август НЕК продаваше енергия на ДПИ-тата на цена 109.37 лв./MWh, докато на свободния пазар търговете напоследък вървят под 80 лв./MWh. Така за много фирми, които са пропуснали по една или друга причина да си изберат търговец до 1 октомври, първите сметки за тока вероятно ще подействат стимулиращо да намерят по-евтин доставчик. Именно затова е важно компаниите да спазят срока за избор на доставчик. При избора си компанията има две възможности – да използва услугите на досегашния си снабдител – ЕРП-то, но вече през дружеството му с лиценз за търговец, или да избере друг доставчик. Разлика между търговците на електроенергия няма, но ако се ползва услугата от различен от ЕРП-то доставчик, фирмата вече ще плаща две отделни фактури – една към търговеца за електроенергията, и една към ЕРП-то за мрежовите услуги. Много по-важен мотив при взимането на решението обаче е цената.
За пръв път цената ще бъде различна за отделните компании. Освен това, ако преди тя е била с две или три тарифи, сега ще е само една. Поради това няма как да се направи сравнение между цената на тока за различните потребители. Много важен фактор за определяне на цената ще бъде правилното планиране на нужната енергия. Затова е важно потребителят с помощта на търговеца на ток да изготвят възможно най-точния график за консумация. Ако предвиденото количество се окаже по-малко, нужната допълнителна енергия се заплаща по по-висока цена. Когато фирмата не използва цялата предвидена за периода енергия, тя се изкупува от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на значително по-ниска цена. В момента ЕСО изкупува излишъка на цена 27.89 лв./MWh. При недостиг цената е няколко пъти по-висока - 186.65 лв./MWh. Обикновено тези разлики се поемат от търговците и така клиентите им заплащат реално изконсумираната от тях енергия. За да може доставчикът да даде конкурентна цена, е важно правилно да прецени нужната енергия за компаниите, защото в такъв случай небалансът ще е по-малък.
Въпреки че в ЕСО има регистрирани десетки доставчици, реално тези, които могат да обслужват клиентите на средно и ниско напрежение, са значително по-малко, тъй като много от търговците се занимават само с износ или пък работят само на едро за големи клиенти на високо напрежение. От регистъра на координаторите на балансиращи групи (в тях влизат по-голям брой потребители), който може да се види в сайта на ЕСО, е видно, че има 12 активни участника, но трябва да се има предвид, че има търговци, които вкарват клиентите си в чужди балансиращи групи. Това са реалните алтернативи на търговските дружества на ЕРП-тата. Към тях трябва да добавим и самите ЕРП-та, които със своите лицензи за търговия са равноправни участници на пазара. Не са рядкост случаите, когато клиенти на едно ЕРП решават да излязат на свободния пазар, използвайки услугите на търговеца на друго ЕРП. Засега около 10% от клиентите на търговците на свободния пазар идват при тях не от регулирания пазар, а мигрирайки от други търговци, включително от ЕРП-тата. След насищането на пазара с новорегистрирани участници процесът на миграцията със сигурност ще се динамизира. Макар че все още потребителите, присъединени към мрежата ниско напрежение, са в регулирания пазар, има отделни малки предприятия, които са се възползвали от правото си да купуват енергията си на свободно договорени цени. Към началото на август това са общо 72 клиента. Основната пречка пред тези клиенти е липсата на инсталиран електромер, който да позволява дистанционно отчитане - каквото е изискването за участниците на свободния пазар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар