7.09.2013 г.

Митко Гестапото описа накратко историята на ДС

Кратка история на Държавна сигурност в България ни предлага Димитър Иванов, известен с прякора си – Гестапото, заради работата му в Службите. От нея ще си припомним политическото противопоставяне, случило се у нас след възраждането на нейната самостоятелност и независимост през 1878 г.
Авторът пише, че първоначално то протича между двата основни политически субекта – Консервативната и Либералната партии, но се придобива ново качество и масовост след появата на Българската социалдемократическа партия през 1891 г. и на Български земеделски съюз през 1899 г.
Трайно формиралият се ляво-десен двуполюсен политически модел в началото на ХХ век, затихващ през втората му половина и разгарящ се отново в началото на ХХІ век, ангажира в противоборство за властта силови и репресивни държавни органи – първоначално общополицейски, а впоследствие – специализирани.
В периода до края на Втората светована война дясното е постоянен победител. В 45-те години от 1944 до 1989 г. ролите са разменени – лявото господства и си връща „тъпкано” за бедите и нещастията, които бедните са понесли от управлявалата ги буржоазия.
Резултатът е пълна съветизация на обществено политическия живот и натрупване на критична маса от нови обществени противоречия. Периодът, който обхваща последните две десетилетия, в които ние сме активни участници, най-общо води до демократизация с неясни перспективи за развитието на обществото и на службите за сигурност.
Именно това е основната причина да се обърнеме към миналото на тези служби и да се опитаме да изведем основния им приоритет и през трите периода: защита на конституционно установения държавен строй и противодействие срещу нарушаването на законите. Тази книга е първият цялостен опит в тази насока.
Авторът е роден през 1951 г. в София. Магистър по национална сигурност (1976), философия (1981) и журналистика 1986). Кандидат на историческите науки (1996). Доктор на икономическите науки (2007). Професор, ръководител на магистърска програма „Национална сигурност: духовност и лидерство” в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Директор на Институтa по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”. Създател на първия античен частен музей „Аретè”.
Автор на повече от двадесет монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в печатните и електронните медии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар