5.09.2013 г.

Новият директор на старозагорската опера ще се опитва да намали финансовите загуби

Общината отпуска 80 000 лева за нови постановки, дълговете са 200 000 лева

Новият директор на Държавна опера-Стара Загора Петко Бонев представи екипа, с който ще работи в началото на този сезон. „Заместник директор по икономическите и административни дейности ще бъде Мария Иванова. Заместник директор по техническите въпроси ще бъде Радостина Донева. Заместник директор по художествените дейности е Тоня Петрова. Тя обаче ще остане само до средата на октомври.
Премахната е длъжността консултант-управление. Няма и длъжност програмен директор. Тя се трансформира в артистичен секретар. Такъв ще бъде Ирина Фратева. Тя, както и техническият секретар ще бъдат на изпитателен срок до края на годината. Правя това, защото са хора, с които не съм работил и искам първо да проверя как ще се впишат", обясни Петко Бонев.
Премахната е и длъжността музиколог. Тя ще се трансформира в драматург. Главен гост-диригент пък ще бъде Лучано ди Мартино. Досегашният главен диригент Диян Чобанов е с прекратен трудов договор. Като диригент в операта пък остава досегашният временно изпълняващ длъжността директор Красимир Къшев.
„Докато е бил директор той е бил в неплатен отпуск като диригент. Прегледах внимателно документацията в неговия случай, открих някои нередности, но срокът за обжалването им вече е изтекъл. Разговаряхме с господин Къшев, той ще остане на работа при нас, дори планираме съвместен проект през ноември", обясни настоящият директор на Държавната опера.
Петко Бонев допълни, че е получил извинение от част от артистите, посрещнали го с протести през юли. „Приех извинението, макар че няма да забравя това посрещане. Проучвам внимателно ситуацията със синдикатите и с колективния трудов договор, защото там има неща, които ме притесняват. Догодина вероятно ще направим промени в тази посока", обяви директорът на Операта.
Сериозен спад в интереса на публиката към показаните спектакли отчетоха в Държавна опера-Стара Загора. „През първите шест месеца на 2013 година са продадени 2700 билета по-малко в сравнение със същия период на 2012 г. Ще се опитаме да компенсираме разликата до края на тази година, за да можем да си покрием разходите. Финансовото ни положение не е никак розово", обясни заместник директорът по финансовите въпроси Мария Иванова.
Операта вече и с дълг от 200 000 лева, след като от Министерството на културата категорично са отказали да признаят 4000 билета продадени за спектакли в по-малки градове.
„Направихме всичко възможно, бяхме и в София на разговори, но от Министерството са категорични, че няма как да ни признаят тези билети. Добрата новина е, че от община Стара Загора имаме осигурени 80 000 лева за нови постановки. Половината от тях вече са похарчени, но останалите ще използваме за премиерите до края на годината", обясниха още от ръководството на културната институция.
Новият директор Петко Бонев вече е готов с програмата за първата част от предстоящия сезон. Официално той ще бъде открит с „Мадам Бътерфлай" на 20 септември. На 27 септември операта ще се включи в Нощта на изкуствата, заедно с община Стара Загора. Планират се самостоятелни прояви на балетната трупа, както и образователни концерти за деца.
На 24 септември новото ръководство ще изпробва възможностите на сцената на Летния театър, обмисля се и предложението към кмета Живко Тодоров и заместник кмета Иванка Сотирова за откриването на Античния форум през пролетта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар