23.09.2013 г.

Руснаците номинираха „Сталинград” за „Оскар”

Филмът "Сталинград" на руския режисьор Фьодор Бондарчук е предложението на Русия за наградите "Оскар", съобщи Интерфакс.
Освен "Сталинград" в Руската комисия за "Оскар"-ите са били обсъждани още кандидатурите на филма на Николай Лебедев "Легенда №17", "Дълъг щастлив живот" на Борис Хлебников, "Разкази" на Михаил Сегал, "Майорът" на Юрий Биков, "Последната приказка на Рита" на Рената Литвинова и др.
По регламент филм, претендиращ за "Оскар", трябва да е излязъл по екраните до 1 октомври и да е бил прожектиран поне една седмица. Затова през следващата седмица ще бъдат направени няколко извънпланови търговски прожекции на лентата, отбелязва руската агенция. "Сталинград" е първият руски филм в 3D IMAX формат. Той ще бъде широко разпространяван в чужбина, като само в Китай повече от 3000 киносалона ще го излъчат. Бюджетът му е около 30 милиона долара.
Свои кандидатури за "Оскар" вече са предложили много страни. Полша например ще се бори за престижните отличия с филма на Анджей Вайда "Валенса, човекът на надеждата", а Холандия със "Смутителят на спокойствието" на Алекс ван Вармердам, който вече бе представен в Кан.
Наградите "Оскар" ще се обявяват на 2 март догодина в Лос Анджелис. Номинациите ще бъдат съобщени в началото на годината, а шоуто ще бъде водено от известната актриса Елен Дедженерис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар