10.09.2013 г.

Възстановиха „Математическа поща” в онлайн вариант

Известният и извън пределите на България старозагорски математик Любомир Любенов, бивш дългогодишен директор на Регионалния инспекторат по обзазованието и учител по математика, стартира свой нов проект, който възражда в онлайн вариант едновремешния му вестник „Математическа поща“. Сайтът http://mathematicalmail.com възражда познатото име и предлага задачи за ученици от всички класове. В класирането за решени задачи фигурират 150 ученици от голям брой страни, взели участие в международното състезание по математика Mathematical stars, проведено в Алмати, Казахстан, тази година.
Следва обръщението към младите математици, подписано от Любомир Любенов и колежката му от Казахстан Алия Искакова:

Скъпи приятели на математиката,
Водени от желанието за популяризиране на древната математическа наука, ви представяме новия си проект – международния турнир „Математика без граници“.
Турнирът е приемник на международния математически турнир „Дружба” (1986–1991 г.) и международното състезание „Математика без граници” (2001–2008 г.).
Целите на Турнира са:
- развитие на международните контакти и приятелските отношения между даровитите деца от различни страни на света;
– стимулиране на активността на учениците, които се интересуват от математика, в условията на интелектуална надпревара между връстници;
– творчески обмен на опит в областта на математическото образование в страните участници и поддържането на високи стандарти в него.
Турнирът „Математика без граници” е предназначен за ученици от 8- до 14-годишна възраст.
Желаем с реализирането на този проект повече млади приятели на математиката да участват в това състезание, да получат удоволствието от съприкосновението с математическата магия, да приемат предизвикателствата и да усетят радостта от победата.
Тъй като се провежда дистанционно, „Математика без граници” е едно икономично състезание, в което учениците се състезават в своите градове и училища, без да пътуват. Единствено финалът ще се проведе на определено място в България, но за тези, които няма да могат да пристигнат в България, отново се предвижда дистанционно участие. Защото не бива да има пречки пред желанието за изява, за надпревара, за положителна емоция от математическата среща.
Ние, инициаторите на този проект, ще разчитаме на активната помощ от страна на всички заинтересовани от интелектуалното и емоционалното израстване на нашите деца: родители, учители, институции.
Желаем попътен вятър!

Любомир Любенов – България
Алия Искакова – Казахстан

Няма коментари:

Публикуване на коментар