18.09.2013 г.

Изабел Аджани в журито за избор на френския кандидат за „Оскар”

Не е лесно да получиш "Оскар", особено в категорията за най-добър чуждоезичен филм, където в надпреварата влизат филми от цял свят.
С нелеката задача да изберат проекта, който ще представи Франция на престижните отличия, се зае актрисата Изабел Аджани. Тя и още шест знаменитости от френската филмова индустрия избраха биографичния филм за Реноар да се бори за златната статуетка.
Продукцията бе избрана пред друг филм, отличен с награда в Кан, съобщи Контактмюзик. По-странното е, че сред оценяващите е и Тиери Фремо - директорът на кинофестивала в Кан, пише БТА.
Той и неговите колеги предпочетоха "Реноар" на Жил Бурдо пред френската продукция "Миналото" на иранския режисьор Асгар Фархади, която донесе на Беренис Бежо наградата за най-добра актриса в Кан.
Във филма "Реноар" са се снимали Мишел Буке и Криста Тере в ролите съответно на прочутия художник и последната му муза.
Друг победител в Кан - "Животът на Адел", спечелил "Златната палма", не може да кандидатства за награда "Оскар", тъй като не се е появил по екраните във Франция преди 30 септември и по този начин не отговаря на изискванията на Американската киноакадемия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар