12.09.2013 г.

В ерата на джаза ни връща книга на Зeлда Фицджералд

Книга в стила на "Парижката съпруга", която разказва за същия период - Ерата на джаза излиза у нас. Тя е от името на първата съпруга на Скот Фицджералд – Зелда. „Терез Ан Фаулър“ ще ни отвори вратите на личния живот на авторката.
Историята ще ни позволи да се почувстваме като на парти с нея и Скот, където ще са ощеГъртруд Стайн, Езра Паунд, Жан Кокто, Пикасо, Коко Шанел... И, разбира се, Ърнест Хемингуей – най-близкият приятел и съперник на Скот и най-големият враг на Зелда.
Зелда Фицджералд е не само модна икона на 20-те години и част от парижкия артистичен елит в Ерата на джаза, но и балерина, художничка и писателка. Съпругата и муза на Скот Фицджералд преследва собствените си мечти – и когато е пълна с енергия, и когато се бори със своите демони.
Великолепен роман за бурното житейско пътуване на Златната двойка – от романтичното начало в Юга през успеха в Ню Йорк и безкрайния празник в Париж до трагичния край в Холивуд.
Книгата излиза у нас на 20 септември в превод на Надя Баева. Той е описан от Зелда така: „Светът бе странен и несигурен, когато срещнах Скот през 1918 г. Животът изглеждаше по-крехък от всякога. Ала двамата със Скот бяхме жизнени и нетърпеливи. Плавахме в окото на бурята.
Може би искахме много от всички и всичко от самото начало. Мълвата за нас се разрасна като китайска глициния отвъд границата на коктейлните клюки и започна да придобива мащабите на литературен мит“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар