10.01.2013 г.

Икономическа полиция проверява канала TV+ на „Булсатком”

Екипи на Икономическа полиция към СДВР вчера изненадващо влязоха в офисите на телевизионния канал TV+, собственост на тв доставчика "Булсатком". Официалното обяснение на МВР е, че акцията е по разпореждане на Софийската градска прокуратура, която разследва данъчни престъпления на тв канала. Това се случва в разгара на скандала между доставчика "Булсатком" и Би Ти Ви и ТВ7.
Засега няма арестувани, екипите на място
само и изземвали и събирали доказателства. Работещите в телевизията щели бъдат призовани като свидетели на по-късен етап. Информационните агенции съобщиха, че ръководството на TV+ е забранило на служителите си да говорят по темата. По информация на "Дневник", цитирана от БГНЕС, те са били разпитвани за заплатите, плащат ли се осигуровки и други финансови въпроси. "Самият факт, че ТВ7 съобщи това, трябва да ви навежда на мисълта за някаква далавера", заяви пред OFFNews маркетинг директорът на "Булсатком" Тинко Тотев.
Спорът между доставчика и двете телевизии започна преди Нова година заради неуредени финансови отношения. Би Ти Ви спряха сигнала си от началото на годината, а ТВ7 заплашва, че ще го спре. Двете страни взаимно се обвиняват в рекет. Доставчикът твърди, че е изнудван за тройно повишение на таксите, което ще доведе до скок в крайната цена за потребителите. От Би Ти Ви отвръщат, че "Булсатком" лъже за броя на абонатите си и по този начин се опитва да си спести част от парите, които й дължи.
Според запознати, битката е не само за преразпределение на ТВ-пазара, но и за медийния контрол преди изборите.
Градската прокуратура е действала светкавично по това разследване, стана ясно от думите на говорителя й Румяна Арнаудова. Пред "Сега" тя обясни, че досъдебното производство за данъчно престъпление е образувано на 3 януари. Само 6 дни по-късно беше проведена и акцията. "Не е бързо, действията по досъдебните производства започват веднага", аргументира се Арнаудова. Тя добави, че от столичното обвинение са решили да действат веднага, за да не се загубят доказателства. Засега не е ясно дали за 6-те дни от началото на разследването са прилагани специални разузнавателни средства.
Поводът за проверката обаче може да се приложи към хиляди български фирми. Към тях обаче няма подадени сигнали…

Няма коментари:

Публикуване на коментар