30.01.2013 г.

Класическа музика и нова българска литература представят в библиотеката


Днес на 30 януари, от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора ще бъде представена в концертен спектакъл операта "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт. Участват: Ивайло Джуров в ролята на Фигаро; в ролята на Сузана - Яница Нешева, Нели Нечева; Граф - Денис Иванов; Графиня - Емилия Джурова, Елена Баръмова; Бартоло - Петър Кунев; Марцелина - Нина Димитрова; Керубино - Румяна Костова; Барбарина - Яна Стефанова. Музикално ръководство и акомпанимент - Полина Влахова. Костюми: дизайн и изработка - Денис Иванов. Вход - свободен 
Ва 2 февруари, от 10:30 часа, пак там, ще бъде показан филм-спектакъл (128 мин.) "БАЛ С МАСКИ" от Джузепе Верди, постановка от Музикалния фестивал в Залцбург, с участието на Пласидо Доминго, Лео Нучи, Жозефина Бардстоу, Суми Йо и др. Диригент сър Георг Солти.
На 5 февруари, от 18:00 часа ще бъде представен новият роман "Инцидент" от Станислава Чуринскиене, на издателство Жанет 45. 
Книгата е история с класическата структура на детективски роман. С една разлика – престъпление няма, поне не в обичайния смисъл на понятието. Един мъж хвърля на една жена ключовете от общия им дом заявявайки, че не иска да я види никога повече. И изчезва. Поведението му е толкова нетипично за него, че вместо да се разгневи, жената се впуска да го търси. След като го намира, в продължение на повече от година се разбулват пластове от тайни и неизговорени неща, които никой от нас не би искал да открие за любимите си хора. В хода на историята, мъжът и жената многократно сменят позицията на насилник и жертва, докато стане ясно, че това са просто роли, а не непроменим житейски избор. Точно, когато читателят си мисли, че е стигнал до дъното на мрачната история за един уж случаен инцидент между двама души, следва финален обрат, който отново повдига въпроса кой всъщност е „престъпникът“.На фона на универсални теми като безплодие, родителство, вярност, връзките между детството и реализация на човека като възрастен, авторът развива много интригуващ възглед за произхода на човешките неразбирателства и невъзможността за истинска взаимност. 
На 7 февруари 2013 г. (четвъртък) от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора Николай Гурбанов ще представи първия си самостоятелен албум "Феникс", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Загоре" Стара Загора, солисти от АМТИИ - Пловдив и НГХНИ "Константин Преславски" – Варна
на 13 февруари 2013 г. (сряда) в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" представяне на първия роман "Кастинг за Месия" и среща с автора Петър Делчев. Няма да има отделен духовен катаклизъм в България – или ще е общочовешки, или ще дойде друго еволюционно звено, което ще се опита да изгради устойчива цивилизация. Той ще дойде в Стара Загора, за да представи романа си „Кастинг за Месия” (изд. „Сиела”). Да, заглавието не е за подминаване. Писател като Петър Делчев, който има в главата си гигантски идеи, умее да чопли любопитството. Още в началото на разговора ни прави уговорката: „Минавам на „ти”, защото никой не заслужава да бъде обиждан на „вие”, все едно е данъчен инспектор, а дори и те!”. (Следва усмивка). И уговорката: „Дано читателите ти не се уплашат от отговорите”. (Пак усмивка). Той е роден през 1971 г. в София. Женен, баща на две деца. Първата му стихосбирка „Луд за обичане” се появи на пазара в началото на 2006 г. Втората – сборникът „Трънски разкази”, излезе в края на същата година и е номинирана за Националната награда “Елиас Канети” за 2007 г. Белетристичната „Балканска сюита” дойде при читателите в началото на 2009 г. Сега дебютният му роман „Кастинг за Месия” е най-коментираната в интернет пространството книга. Защо ли? Прочетете я преди премиерата в града на липите. За да намерите своя отговор на въпроса Who wants to live fоrever (Кой иска да живее вечно?).

Няма коментари:

Публикуване на коментар