16.01.2013 г.

ЕК Проверява европроекта на „Пайнер”


ЕК ще проверява европроекта на „Пайнер”, след протест на културните дейци.
Културните дейци обаче не се задълбочиха в тези подробности, а насочиха критиките си основно върху естетически качества на произвежданите от "Пайнер" музика и клипове. "Това е приоритетът на управляващите", каза литературният и медиен критик Митко Новков пред БГНЕС. "Това е чудовищно. Не знам кой чудовищен мозък е родил подобно нещо. В идиотската ни държава това е културата, която можем да покажем на света", коментира режисьорът Александър Морфов. Композиторът и пианист Антони Дончев обобщи случващото се като "пълен абсурд". "Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш", пита Дончев. Театралният и кинорежисьор Теди Москов призова всички български театри, опери и концертни зали да излязат на протест.
Основателят и собственик на „Пайнер” Митко Димитров, който на предпоследните местни избори оглави листата на ГЕРБ в Димитровград, но после се отказа от политическа дейност, заяви, че е готов да се откаже от европроекта по програма "Конкурентноспособност", ако така ще е добре за цяла България. Пред БНТ той обясни, че компанията му е била 6-та по ред в конкурса и нямала шансове, но други фирми се отказали, защото не могат да си финансират програмата.
"Просто извадихме късмет. Аз мисля, че няма нищо странно. Но в същото време, ако с това мога да угодя на някого, за да му бъде по-добре, и на цяла България да й е по-добре - готов съм да се откажа от този проект и от тези пари. Театралните дейци били против ние да получим тези пари, защото щял да се възползва поп фолкът от това - ами ние не го крием. Но ние показваме и фолклора, и красотите на България. Казвам го, защото чувствам тенденция в случая и сме дискриминирани - едва ли не ние в собствената си страна не трябва да сме равни с всички останали, а ние играем на тези проекти като равни", каза бизнесменът.
Димитров уточни, че е планирано компанията му сама да финансира проекта със свои средства и евентуално при спазването на всички изисквания ще има възвращаемост от ЕС в рамките на 60%.
На въпрос какво ще каже по повод коментарите в социалните мрежи, че с тези пари ще слага силикон на фолк певиците, той отговори: "Трябва да слагаме тонове силикон тогава, ако харчим толкова пари. Това са глупости, пълни глупости. Значи, това са камери, обективи със висока резолюция, сървъри, видео пултове, осветление".
"Пайнер Медия" е спечелила безвъзмездно финансиране в размер на 1 918 233 лева, като европейските средства са 1 630 498 лева, а държавното съфинансиране е 287 735 лева. Останалата сума идва от компанията. Целият проект е на стойност 3 197 324 лева. С парите ще бъде купена нова техника, ще се увеличат работните места, като целта е постигането на устойчив икономически растеж и запазване на лидерските позиции на "Пайнер".

Няма коментари:

Публикуване на коментар