10.01.2013 г.

„Атака” иска от Щатите обезщетения за жертвите на бомбардировките от Втората световна война


Митинг пред американското посолство по повод годишнината от бомбардировките над София през 1944 г. Организират днес, на 10 януари, от партия „Атака“.
Националистите настояват за извинение от американците, както и за материално обезщетяване на наследници на ранените и загиналите при бомбардировката, предаде Дарик.
Лидерът на партията Волен Сидеров пък подчерта, че друго искане на „Атака“ е премахването на паметника на американските летци в София. Датата не е случайно избрана, през 1943 година, тогава първото масирано въздушно нападение на столицата. Бомбардиран е историческия център, засегнати са много емблематични сгради в София.
Той уточни, че причината за тази инициатива е, че бомбардировките от страна на САЩ са били „умишлено насочени към избиване на мирно население“. Отделно летците са хвърляли бомби-писалки и бомби-иглачки, които са носели рискове най-вече за децата, което е военно престъпление. Мнозина деца тогава са останали инвалиди от тези „подаръци”.
От „Атака“ съобщиха, че са внесли в Столична община доклад за поставяне на мемориална плоча в памет на 4200-те български жертви.
Националистите призовават всички наследници и близки на загинали и ранени по време на бомбардировките да се свържат с партията, за да им съдейства юридически за исковете към американската страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар