25.01.2013 г.

Натиска за парк „Бедечка” даде резултати

Собствениците на имоти край Бедечка се надяваха на сериозни приxоди

Гражданските протести против застрояването на парк „Бедечка” дадоха резултати! Кметът на Община Стара Загора внесе днес за разглеждане в Общинския съвет предложение за запазване на парк „Бедечка”. Тази стъпка е в резултат на проведените разговори между него и представители на инициативния комитет за запазването на парка. По време на срещите бяха изнесени всички факти от изминалите години, довели до проблемите със статута на територията.
Общинският съвет трябва да гласува по време на сесията на 31 януари разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, като така ще се защити обществения интерес за запазване на парка при граници: ул. „Августа Траяна” на юг, алеята на предприятие „Труд” на север, ул. „Иван Вазов” на запад, ул. „Хан Тервел” и пътя за с. Люляк на изток. 
В предложението до Общинския съвет се казва, че е много тревожен фактът, че в изградените и много посещавани големи паркове, като парк „Бедечка”, са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за отдих е предвидено цялостно застрояване от ул. „Христина Морфова” – на север, до алеята към предприятие „Труд”, до ул. „Августа Траяна”, а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство. Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото „Загорка”, голяма е вероятността ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка да изчезнат. Това са само част от мотивите на кмета Живко Тодоров, за да застане зад каузата да се спаси паркът.
Плановете за застрояване на местността дойдоха от собственици на реституирани земи, като общината трябваше да поеме големи разходи за инфраструктурата в района. Според запознати, с проекта се е ангажирал и бившия градоначалник и ексминистър д-р Желев. Противно на очакванията, мнозинството от ГЕРБ стана застъпник на идеята. Освен „закриването” на зелени площи, реалният риск бе новия квартал на богатите да се превърни втори „Атюрен”. Кварталът в западната част на града така и не бе достроен, но първоначалния алъш-вериш с имоти беше много обещаваш… докато „балонът” не се спука. Остават обаче въпросителните около проекта за изграждането на микровецове, изцяло от частен инвеститор, който пък се прицели в най-хубавият старозагорски парк,– „Аязмото”. Там пък е намесено името на друг ексминистър – Асен Гагаузов.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар