4.01.2013 г.

Продължава „войната” между БиТиВи и „Булсатком”


Без договор за 2013 г. започна новата година за бТВ и "Булсатком", а в първия официален работен ден двете страни продължиха с взаимни обвинения в некоректност и задължения. Поводът за разрива е поисканото от бТВ трикратно увеличение на таксите за излъчването на нейните тв програми, което "Булсатком" отказва да приеме. От своя страна пък телевизията обвини сателитния оператор, че не плаща редовно задълженията си и че крие реалния брой на абонатите си.
Вчера седемте канала на частната телевизия изчезнаха от пакета на сателитния оператор. В съобщение до абонатите си "Булсатком" обявява, че сигналът е преустановен поради изтичане на договора и ще бъде възстановен "при достигане на справедливо решение". От оператора обаче са подготвени и за резервен вариант - те обещават таксите да бъдат намалени за времето, в което не са гледали програмите на бТВ, и да окажат съдействие на желаещите, които искат да настроят телевизорите си за ефирно приемане на телевизията. "Във времена на икономическа криза решението на бТВ да увеличат таксите е изключително неподходящо", коментира изпълнителният директор на "Булсатком" Пламен Генчев. Според него ако операторът приеме искането на бТВ, таксата за абонатите ще скочи почти двойно. Поведението на бТВ може да мотивира и други телевизии да искат по-високи такси, смята Генчев.
„Булсатком” засега компенсира абонатите си с пускането на платени канали като бонус – НВО, Синемакс ТВ 1000, Мецо и т.н. Отлива на клиенти на най-големия оператор обаче е факт, въпреки че от компанията смятат, че има надежда за договаряне. Интригата е свързана и с цифровизацията, която ще създаде ново преразпределение на тиви-пазара.
В късния следобед в официално съобщение бТВ обвини "Булсатком" в недобросъвестност и в "безпрецедентна ценова дискриминация на бТВ". Според тв групата цената на каналите не е променена и е съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание. Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, "Булсатком" изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял, твърдят оттам. бТВ цитира независимо проучване, според което загубите за последната година от некоректното поведение на "Булсатком" се равняват на бюджета на най-малко два нови български сериала. Преди няколко дни и от ТВ7 заплашиха, че няма да подновят договора си с "Булсатком", но вчера нямаше проблем с излъчването на телевизията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар