7.01.2013 г.

Билбордовете със „срок на годност” 10 години

Срокът на валидност на разрешенията за експлоатация на рекламните билбордове край пътищата вече ще бъде 10 години. Това става ясно от публикуваната в Държавен вестник Наредба за специално ползване на пътищата. Безсрочните разрешения, които са издадени до влизането в сила на Закона за пътищата, пък важат за период до 5 години.
Обсъждането на ограниченията за рекламните пана в парламента бе изключително оспорвано. Част от депутатите настояваха те да бъдат забранени, защото разсейват шофьорите, но предложението им не мина.
Още при разискването на промените в закона за пътищата стана ясно, че приходите от рекламните билбордове, които отиват в агенция "Пътна инфраструктура", са на стойност 5 милиона лева на година. Освен това според властта тяхното премахване би излязло доста солено на държавата. За свалянето на всеки билборд биха отишли по около 2500 лева.
С наредбата на правителството бяха регламентирани и отстоянията до рекламните пана. Те трябва да бъдат най-малко на 3 м от ръба на пътната настилка. Освен това между тях задължително трябва имат разстояние от поне 300 м по автомагистралите и скоростните пътища и 200 м по останалите видове пътища.
В новата наредба е записано още, че всеки билборд трябва да бъде маркиран със стикер, съдържащ информация за номера и датата на разрешителното за експлоатация, името на неговия собственик и телефона за обратна връзка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар