16.01.2013 г.

Канят Брад Пит за новата „Одисея” в космоса


Компанията Warner Bros смята да екранизира "Одисея" на Омир, пише Deadline. Действието на древногръцкия епос ще бъде пренесено в Космоса.
Според съобщението, писането на сценария за киноадаптацията е поверено на младия автор Джеймс ДиЛапо, завършил университет едва миналата година. Концепцията е на продуцента Тери Дъглас, сътрудник на кинокомпанията 1821 Pictures; копродуценти на филма ще са Парис Касидокостас, работил с Дъглас над филма "На трезва глава", и Дейвид Хейман, известен от филмовата сага за Хари Потър.
Към проекта било планирано да се включи и Брад Пит, играл Ахил в другата екранизация на Омировите произведения - филма "Троя" на Волфганг Петерсен. Актьорът обаче няма да вземе участие в "Одисея".
Наред с историята за Троянската война - "Илиада", "Одисея" е едно от базисните произведения на европейската култура. И двата епоса многократно са интерпретирани, а аржентинският писател Хорхе Луис Борхес ги смята за архетипни сюжети, лежащи в основата на всички литературни произведения след тях.
"Одисея" има няколко киноверсии. Между най-известните киноадаптации са "Улис" от 1955 година с Кърк Дъглас в главната роля, италианският телевизионен сериал "Странстванията на Одисей" от 1968 г., а така също и филмът Андрей Кончаловски "Одисей", излязъл на екран през 1997 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар