30.01.2013 г.

Готвят „Данък автомобил” за заралиите от центъра

По модел на Столична община и на община Бургас общинската администрация в Стара Загора е подготвила за удобство на гражданите годишни стикери за паркиране в Зелената зона от страна на собствениците на автомобили, живеещи или имащи офис в съответния квартал. Цената им е символична – 60 лв. за една година за първи автомобил (което прави по 5 лв. месечно, но месечни стикери няма да се предлагат). За втори автомобил цената е двойна – 120 лв. за 1 г. За трети автомобил няма предвидена опция.
Годишно общината събира значителна сума от таксите за паркиране в зоната, за глоби от скобите и за репатриране, т.е. за вдигнатите от „паяка”. Парите обаче не се водят данък, те трябва да се употребят за подобряване на транспортната схема и за осигуряване на нови паркинги. Уви това не става, напротив, добавя се нов данък, като наказание за хората, живеещи в центъра?! Това също ли е по модел на столична община? – питат потърпевши.
Стикерът, чийто уголемен модел бе показан от зам.-кмета Йордан Николов, ще е с размери 50 х 55 милиметра. Той ще бъде изпратен за утвърждаване от министъра на вътрешните работи. След като се върне, ще бъде пуснат за производство и ще започне регистрацията на автомобилите. Стикерите ще могат да закупуват от Общината, като се заплащат на място. Ще важат за едногодишен период от датата на издаването им. При подаването на заявление за стикер се изисква заявителят да представи за справка лична карта, регистрационен талон на автомобила за удостоверяване на постоянен адрес и индивидуализация на МПС-то, чието паркиране ще бъде извършено, документ за платена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобила, удостоверение за липса на задължения на заявителя към Община Стара Загора, и ако са налични – договор за лизинг и/или договор наем. Ще се представя също така нотариален акт или друг документ за собственост на обособения жилищен имот, или договор за наем на обособения жилищен имот, за да се установи дали лицето наистина живее в Зелената зона. Прилага се копие от регистрационния талон на автомобила, декларация, че заявителят не е отдал под наем гаражна клетка или място за паркиране, както и за търговска или друга дейност (така отдадените гаражи са над 1200 в централната градска част на Стара Загора, по данни на Общината).
За днес са насрочени и последните разговори с участието на Община Стара Загора за въвеждането на SMS-паркиране.
Общината е заделила и 350 000 лв. за нови пътни знаци в изпълнение на проекта БУЛАН за нова организация на движението в града. Според този проект голяма част от улиците в града ще станат еднопосочни, особено малките и тесни улици между „Гурко“ и „Хр.Ботев“ западно от „Х.Д.Асенов“. Новата организация ще бъде стартирана веднага след получаването на пътните знаци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар