7.01.2013 г.

Бивш разколник отслужи Богоявленския водосвет, багатур хвана кръста


Инокентий стана викарий на дядо Галактион в края на миналата година

Епископ Инокентий отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена на военни формирования от Старозагорския гарнизон
Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните формирования от Старозагорския гарнизон- 24150 и 44200 в Стара Загора, и 24620 в с. Свобода, отслужи Крупнишки епископ Инокентий, викарий на старозагорския митрополит. На ритуала присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-председателят на ОбС Тенчо Руканов, общински съветници, представители на обществени организации, политически партии и много граждани икомандирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Любчо Тодоров.
Светият кръст от водите на езерото в парка до Станционната градина в Стара Загора извади 31-годишният Явор Гънчев, който участва за пръв път в обичая на Богоявление. Той успя да го достигне първи, от общо 28-те смелчаци, които скочиха във водата.
Явор Гънчев от прабългарската школа за оцеляване „Багатур" си пожела здраве и изрази надежда през тази година да се реализира идеята за създаване на прабългарски Онгъл в Стара Загора. По думите му кметът Живко Тодоров е приел идеята, очаква се общината да предостави подходящ за целта терен.
На Бъднивечерната архиерейска служба Старозагорският митрополит Галактион представи официално викария си епископ Инокентий пред свещеничеството и миряните в престолния му град, Стара Загора. Двамата отслужиха света божествена литургия и на 25 декември - Рождество Христово.
Преди месец, на 26 ноември, епископ Инокентий направи изявление, че се връща в лоното на Българската православна църква (БПЦ) като епископ Крупнишки.  
На заседанието си на 11 декември 2012 г. Св.синод, след като разгледа покайната молба на Крупнишкия епископ Инокентий и неговата писмена декларация, с която се отрича от титлата "Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. Синод" и от всички извършени от него хиротонии след 1 октомври 1998 г., реши да го приеме в лоното на БПЦ. По молба на Старозагорския митрополит Галактион му определи църковно послушание да бъде негов викариен епископ.
Епископ Инокентий е роден на 28 август 1963 г. в град Ямбол. Получава богословско образование в Духовната академия (дн. Богословски факултет към Софийския университет). През 1990-1992 година специализира в Москва. Получава научна степен кандидат на богословските науки (равностойна сега на "доктор"). Доктор хонорис кауза е на Киевската духовна академия.
Смята се, че той е един от инициаторите на разколa в Българската православна църква, започнал през 1992 г. С него разколниците оспорваха легитимността на патриарх Максим.
През 1993 година е хиротонисан за епископ. Избран е и назначен за алтернативен Софийски митрополит от синода на "патриарх" Пимен. След смъртта на Пимен става наместник-председател на Алтернативния свети синод на Българската православна църква. По това време под негово ведомство са над 250 църкви и манастири.
През 2004 г. неговите свещеници са изведени с полиция, а храмовете са предадени на Синода на патриарх Максим. Инокентий и неговите миряни, свещеници и епископи завеждат повече от 80 дела в Страсбург за имуществени и неимуществени вреди. На 22 януари 2009 година Европейският съд по правата на човека се произнася частично в тяхна полза. Духовниците от Алтернативния синод предявяват първоначално иск към държавата ни в размер на 679,6 милиона евро, на колкото бяха оценили храмовете и недвижимото имущество - митрополии, офиси, магазини. През 2010 година Съдът в Страсбург се произнесе окончателно, като присъди обезщетение от 50 000 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар