18.01.2013 г.

Какво да очакваме на новия "София филм фест"


До 17-ия "София филм фест" (7-24 март) остават близо два месеца, но вече почнаха да се очертават апетитни заглавия в програмата. Много от тях са фаворити на европейското и азиатското кино, които инак нямаме шанс да видим в широко разпространение.
Още преди номинациите "Оскар" бе обявено, че в рамките на фестивала ще бъде българската премиера на "Любов". Новият филм на Михаел Ханеке с участието на Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива е носител на "Златна палма" от Кан, на 4 европейски филмови награди - за най-добър филм, режисура, женска и мъжка роля, а има и сензационните за другоезична продукция 5 номинации "Оскар", сред които и за най-добър филм.
В програмата на феста ще е и "Пиета" на корееца Ким Ки-Дук - спечелил "Златен лъв" във Венеция м.г. "Често си задавам въпроса какво представлява човекът, разсъждава режисьорът на "Стик №3" и "Пролет, лято, есен, зима... и пролет". Какво означава да бъдеш човек? И може би публиката ще каже, че новият ми филм отново е твърде брутален. Но това насилие е просто отражение на онова от реалността, което присъства до известна степен във всеки от нас."
Датският ас Мадс Микелсен пък участва в две от подготвяните за феста заглавия - "Кралски афери" (реж. Николай Арсел, две награди "Сребърна мечка" - за сценарий и мъжка роля от Берлин) и "Ловът" на Томас Винтерберг, с три отличия от Кан 2012, сред които отново за най-добра роля на Микелсен.
"В къщата" на Франсоа Озон ("8 жени", "Басейнът"), екранизация по пиесата "Момчето от последния чин" на Хуан Майорга, пък бе фаворитът на Сан Себастиян и спечели "Златна раковина" и наградата на журито на испанския фестивал. В ролите са Фабрис Лукини, Кристин Скот Томас и Еманюел Сение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар