3.01.2013 г.

На 13-ти започват тазгодишните Яворовите дни


Традиционните поетични Яворови дни в родния му Чирпан ще започнат със запалване на огън пред паметника на поета-харамия на 13 януари, съобщиха организаторите на честванията. Веднага след факелното факелно шествие от 17,30 часа в залата на община Чирпан ще започне тържество, на което слово ще прочете Катя Зографов и ще бъде връчена националната Яворова литературна награда.
 В поетичното четене ще вземат участие Маргарита Петкова, Камелия Кондова, Елица Виденова, Валери Станков, Николай Милчев и Виолета Христова. Концерт за пиано и цигулка ще изпълнят Зорница Радионова (пиано) и Йосиф Радионов(цигулка).
 На 14 януари ще се проведе юбилейна научна конференция по повод 135-та годишнина от рождението на големия български лирик, домакин на проявата ще къща-музей „Пейо К. Яворов”. От 17,30 часа ще бъде изпълнена поетичната композиция „Началото на края”, а в изложбена зала „Георги Данчов - Зографина” ще се открие експозиция с платна по творби на Яворов, Павел Матев и Димитър Данаилов, дело на живописеца Владимир Кондарев.
 От 19,00 часа ще започне постановката на военен клуб – театрална работилница „Сфумато” „Нирвана”. На 15 януари е вторият ден от научната конференция, тгава ще бъде открита и изложба на Василия Стоилова и ще бъдат обявени резултатите от националния литературен конкурс „И ти си в мен, родино моя” и конкурса „Недорисуван свят” на името на Васииля Стоилова, предвидена е и премиера на книгата „Загадката Василия” от Явора Столова.
 До 10 януари ще стане известно името на тазгодишния носител на наградата „Яворов”, до момента има две номинации за поетите Борис Христов и Петко Братинов, председател на комисията е Таньо Клисуров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар