30.01.2013 г.

Кметът прикани собствениците на земи в парк „Бедечка” към разум


Протести и контрапротести, готвят преди разглеждането на въпроса в общинския съвет

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров прикани вчера собствениците на имоти (83-ма) на територията на парк „Бедечка“ да седнат на масата за преговори относно вида и начина на компенсирането им.
„Ако имотите бъдат отчуждени или Общината ги придобие и започне да се разпорежда с тях като с парк, той ще е публична общинска собственост, какъвто е например статутът и на парк „5 октомври“. Паркът, който ще се ползва от всички старозагорци, нито може да бъде продаван, нито да бъде отдаван на концесия, нито някой да се разпорежда с него по какъвто и да е начин. Така че всички спекулаци в тази посока няма как да са истина. Всеки, който познава законите, е наясно с това“, каза кметът. Той определи обвиненията на собствениците на имоти като несериозни и несъстоятелни.
„Ние защитаваме интереса на града да има парк. Собствениците манипулират по определен начин мнението, но мисля, че хората няма да се подведат и ще разберат, че внесеното предложение за територията на север от ул.“Августа Траяна“ е най-разумното и че трябва да се седне на масата да се разговаря по какъв начин Общината може да обезщети собствениците и впоследствие да придобие териториите в парка. Това е разумният подход“, допълни Живко Тодоров.
Според кмета ако е имало несправедливост преди за това, че имотите им са отнети и трябва да се възстанови някаква справедливост – нека да бъде възстановена. Но не и някой да иска това да е сделката на живота му. Това не може да се очаква.
Има възможност да се предложат други земи на собствениците. Има варианти – стига да насреща да има воля и разум.
„Не може да се очакват цени от 200 евро на квадрат, както чувам. Това е абсурд – при положение, че в момента върви строителство по 350 евро на квадрат и се продава в града, някой да иска само за имота си 200 евро – без комуникации, без осветление, без инфраструктура – канализация, водоснабдяване, без абсолютно нищо. 200 евро! Всеки нормален човек може да направи преценка“, каза кметът.
Живко Тодоров сравни проблема с парк „Бедечка“ с този с незаконното строителство в кв.“Лозенец“. „Но така или иначе трябва да започне да се работи и постепенно тези два казуса да бъдат решени със съгласието на всички партии. За момента те са ключови за града. Не трябва да има спекулации и да се прави политика от тях, а твърда позиция по тях от страна на Общината, която да се отстои и веднъж завинаги да се решат тези въпроси“, бяха думите на кмета.
На собствениците на имоти, които са заявили в последния момент желание за митинг, съвпадащ по време с шествието от Алана до Общината в сряда вечер на екозащитниците на парк „Бедечка“, са били предложени други часове през деня, или от 18 часа на следващия ден. Има си закон за това, какви срокове се спазват при подобни заявления, каза Валери Иванов, началник на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ в Общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар